Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek: “Manjine kao mostovi između zajednica”

20.10.2020.

13:59

Autor: Radio Osijek/mp

foto: OBŽ

foto: OBŽ

Foto: - / -

U Prosvjetno-kulturnom centru Mađara u Osijeku održana je početna konferencija gotovo milijun i pol kuna vrijednog projekta “Manjine kao mostovi između zajednica”, financiranog kroz Program prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Nositelj projekta je Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, a partneri su Hrvatska samouprava iz Pečuha koja predstavlja hrvatsku manjinu u Mađarskoj, Zsolnay kulturna četvrt iz Pečuha i Demokratska zajednica Mađara Hrvatske. Osječko-baranjska županija podupirući je partner projekta, a na konferenciji je okupljene pozdravio i zamjenik župana Osječko-baranjske županije iz reda nacionalnih manjina Radomir Čvarković.

Jedan od osnovnih izazova za jačanje turističke razmjene između Mađarske i Hrvatske upravo je jezična barijera, stoga projekt ima za cilj povećanje tijeka informacija između medija i turističkog i kulturnog sektora u Osječko-baranjskoj županiji i Županiji Baranja, s naglaskom na promociju i informiranje o kulturnim i turističkim događanjima.

"Jedan od glavnih ciljeva projekta je učiniti turističku ponudu vidljivijom kako na razini regije tako i šire upravo u suradnji s manjinskim zajednicama" – rekla je Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Održana su i dva tematska panela na kojima su sudjelovali  izvršni predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske Oliver Matijević,  predsjednik Hrvatske samouprave-Pečuh Stjepan Blažetin, saborski zastupnik Goran Ivanović, direktorica Turističke zajednice Općine Bilje Renata Forjan, direktorica za marketing, turizam i korporativne komunikacije Belje plus d.o.o. Ljiljana Vajda-Mlinaček, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku Dražena Vrselja, direktorica TZ OBŽ Ivana Jurić i Mislav Matišić  iz TZ OBŽ.

- Na području susjedne nam Županije Baranya prošle je godina ostvareno oko 700.000 noćenja, dok je ta brojka u Osječko-baranjskoj županiji 234.000. To ukazuje na velik prostor za povećanje posjeta gostiju iz Mađarske kao i stranih gostiju koji borave u prekograničnom području. Ujedno rijetko koji dio Hrvatske ima tako turistički zanimljivo susjedstvo, što stvara potencijal za „prelijevanje“ gostiju odnosno njihov produžen boravak na destinaciji – pojasnila je Ivana Jurić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.