Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek među Top ten mjesta za život njemačkih umirovljenika

17.12.2021.

15:03

Autor: Radio Osijek/TM

Focus.de

Focus.de

Foto: HRT / Radio Osijek

Osijek je, po ocjeni njemačkog portala Focus, uvršten u popis od 10 mjesta gdje se najbolje može provesti zlatno doba. Analizirali su 575 gradova u svijetu koji bi mogli ući u užu kategoriju raja za umirovljenike – danas su objavili rezultate. Na prvom mjestu je bosansko-hercegovačko Trebinje.

Potaknuti su činjenicom da je iz Njemačke iselilo 248 tisuća umirovljenika, a taj broj raste. 2015. bilo 229 onih koji su se odlučili na taj korak, petnaest godina ranije, na prijelazu u novo tisućljeće tek 152 tisuće. Odabir najboljeg mjesta za umirovljeničke dane, ističe se u članku, izrazito je osoban, ali ovim rangiranjem htjeli su im olakšati taj izbor. Usporedili su 575 gradova, a presudni su bili sljedeći čimbenici: Koliko iznosi prosječna mjesečna najamnina te ostali troškovi života u usporedbi s Berlinom, koliko dobra je zdravstvena zaštita prema mišljenju stranaca koji ondje žive, kakvo je sigurnosno stanje prema mišljenju stranaca koji žive u tom mjestu, kakva je klima, koliko brzo i bez stresa prolazite automobilom ili javnim prijevozom kroz grad te kako stoji sa stupnjem onečišćenja okoliša, osobito kvalitetom zraka. Kroz sve te kategorije gradovi su mogli osvojiti najviše 100 bodova, a Osijek, koji se smjestio na 10. mjestu, prikupio ih je 76. 

„Kao i prošle godine, Osijek je završio na 10. mjestu”, piše Focus i – zatim navodi krivi podatak da se nalazi na krajnjem zapadu Hrvatske. Točno je, međutim da je na obalama Drave, koja samo nekoliko kilometara dalje utječe u Dunav. „Oko grada sa 100 tisuća stanovnika nalazi se najveća prirodna močvara Europe i vinogradi. Od Frankfurta je to pitoreskno mjesto udaljeno 904 kilometra ili otprilike sat i pol leta avionom.” Nakon što ga je locirao, autor članka navodi ostale prednosti Osijeka u kojem bi se njemački umirovljenici mogli smjestiti: „U kategoriji prometa, Osijek pripada među deset najboljih gradova na svijetu, a izvanredno dobre rezultate postiže i kad su u pitanju stupanj kriminaliteta i onečišćenje okoliša. Jedino zdravstveni sustav nije toliko dobar koliko bi trebao biti. Troškovi života, međutim, za trećinu su niži nego u Berlinu, kod najamnina uštedjet ćete čak oko 75 posto.”

Podjednaki broj bodova kao i Osijek prikupili su Temišvar (Rumunjska) i Veliko Trnovo (Bugarska). Na sedmom mjestu je portugalska Coimbra, ispred koje je Sorocaba u Brazilu i Cuenca u Ekvadoru. Kineski Qingdao je na 4. mjestu sa 77,1 bodova, na trećem je Mangaluru (Indija) sa 78, dok je na top 10 ljestvici na drugom mjestu poznato tursko turističko mjesto Antalya (81,1 bod). Na prvom mjestu odabira njemačkog Focusa je daleko najmanje mjesto s ovoga popisa: Trebinje u Bosni i Hercegovini s ocjenom 81,9. Napominju kako se nalazi „na najjužnijem jezičcu zemlje, nadomak morske obale koliko je to u Bosni i Hercegovini moguće”. „Grad je prvenstveno povijesno zanimljivo: katolička katedrala, pravoslavni manastir i džamija oprimjerit će kako se tijekom vremena mijenjalo stanovništvo Trebinja. Od Frankfurta do Trebinja treba vam oko dva sata leta avionom za 1100 kilometara. Trebinje se kroz tri kategorije izborio za ulazak u svjetsku Top ten ljestvicu: ugodan prometni sustav treći je na svijetu, niski stupanj kriminaliteta, kao i indeks onečišćenja okoliša, koji pokriva čistoću i kvalitetu zraka. Klima je mediteranska, a mjesečna izdvajanja su sedamdesetak posto niža nego u Berlinu. Samo u jednoj kategoriji Trebinje dobiva lošu ocijenu: zdravstveni sustav maloga grada u svjetskoj je usporedbi ispodprosječan,” obrazlaže se u tekstu. Zdravstvo je, dakle, slaba točka i Osijeku, na 10. mjestu, kao i vodećem Trebinju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.