Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek: Mladi majstori u svijetu rada

06.03.2019.

13:32

Autor: Radio Osijek/mp

foto: HRT/mp

foto: HRT/mp

Foto: - / -

U Osijeku su na prigodnoj svečanosti mladima dodijeljene majstorske diplome. Šezdeset i dvoje obrtnika iz Obrtničke komore Osječko-baranjske županije steklo je zvanje majstora u svojim zanimanjima. Država plaća osamdeset posto iznosa za polaganje majstorskog ispita.

Čestitajući okupljenim polaznicima na prigodnoj svečanosti u Osijeku, predsjednik Obrtničke komore Osječko-baranjske županije Darko Knežević  podsjetio je kako osamdeset posto novca za polaganje majstorskog  ispita plaća država. To je 5. stupanj kvalifikacije  - priznata u Europskoj uniji jamči veću razinu usluge, a  majstoru osigurava veća primanja. S diplomom majstora, primjerice u Njemačkoj, naš obrtnik postaje poslovođa - rekao je Knežević novinarima i pritom potvrdio kako dobar dio mladih majstora i dalje odlazi iz Hrvatske zbog većih plaća.

Nadamo se da će se i vratiti kada steknu nova znanja i priključiti onima koji, ipak, ostaju” - nastavlja predsjednik osječko-baranjske Obrtničke komore Darko Knežević. Ocijenio je kako su svi pokazatelji gospodarske aktivnosti pojačani. Osobni dohoci, podsjeća, mogu se povećati ukoliko poslodavci budu rasterećeni doprinosa.

Među polaznicima, koji odreda potvrdno odgovaraju na pitanje žele li ostati u Hrvatskoj je i 20-godišnji mesar Đuro Kokot iz đakovačkoga kraja. 

"Zadovoljan sam, radim u mesnici koja ima tradiciju u Đakovu, plaća je odlična s obzirom da sam na početku - dogovorio sam se sa šefom, danas sklapamo ugovor. Pomalo sam i iznenađen što je i kupaca  u mesnici sve više. Učim i proizvodnju i prodaju, a posebno mi je drago što imam od koga naučiti o proizvodnji tradicijskih proizvoda - kulena i kobasice. Za sada ide dobro, ohrabren sam što me ljudi često zovu i privatno, tražeći rad i znanje mesara ", kaže mladi majstor i otkriva kako će nastojati ostati u Slavoniji, pokrenuti vlastiti obrt i razviti posao. 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.