Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek na drugom mjestu u državi po broju zaposlenih osoba s invaliditetom

28.11.2022.

13:43

Autor: Ana Mitar Šimić

Poduzetnički inkubator Osijek

Poduzetnički inkubator Osijek

Foto: Ana Mitar Šimić / Radio Osijek

Uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Centar za poduzetništvo u Osijeku organizirao je okrugli stol pod nazivom „Mogućnosti, prilike i prepreke za osobe s invaliditetom na tržištu rada“ koji je bio usmjeren na osobe s invaliditetom, udruge i ostale relevantne dionike koji se bave i doprinose ovoj tematici.

Cilj okruglog stola bio je okupiti pojedince koji su često smatrani pripadnicima kategorije teže zapošljivih osoba; osobe s invaliditetom, članove i predstavnike udruga koje se bave ovim i sličnim pitanjima te svojim aktivnostima pridonose povećanju zapošljivosti svojih članova, te u konačnici predstavnike donositelja politika koji svojim radom direktno utječu na razinu zapošljivosti i razvoj tržišta rada.

Kroz otvaranje dijaloga među svim relevantnim sudionicima tržišta rada nastojale su se što bolje locirati stvarne potrebe i izazovi s kojima se sugrađani s invaliditetom susreću pri pronalasku posla.


Viši stručni savjetnik pri zapošljavanju osoba s invaliditetom, Julije Šoltić istaknuo je kako je Osijek na drugom mjestu iza Zagreba po broju zaposlenih osoba s invaliditetom te da bi brojke zaposlenih bile još bolje kada bi se poticalo osobe s invaliditetom više na fakultetsko obrazovanje jer bi time mogli bolje konkurirati na tržištu rada.


Voditelj projekta RCK ELPROS, Davorin Jašinski predstavio je prisutnima aplikaciju " OSIguraj priliku!" koja pruža poslodavcima sve relevantne informacije o zapošljavanju osoba s invaliditetom. U samo nekoliko klikova poslodavci na jednom mjestu mogu pronaći pregled poticaja i kvotu zapošljavanja osoba s invaliditetom, najvažnije dokumente korisne u procesu zapošljavanja, mogu se upoznati s vrstama asistivne tehnologije te načinima razumne prilagodbe uvjeta rada zaposlenicima s invaliditetom.


Na kraju su se prikazali primjeri dobre prakse zapošljavanja osoba s invaliditetom, olakšavanja zapošljavanja i pružanja točnih i važnih informacija za poslodavce te u konačnici predstavljena je inicijativa Centra za poduzetništvo kojom se jačaju kapaciteti udruga kao poslodavaca.


Ovim pristupom ostvaruje se vrlo važna sinergija koja je osnova za daljnji razvoj tržišta rada po pitanju zapošljivosti osoba s invaliditetom kroz nadolazeće inicijative, politike i projekte.Više o okruglom stolu poslušajte u reportažnom prikazu.

Reportažni prikaz

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.