Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek na najvišoj ovosezonskoj temperaturi zraka

24.06.2021.

15:36

Autor: Neven Knežević/ HINA

hrt.hr

hrt.hr

Foto: - / -

Već danima živimo na temperaturama iznad 30 celzijevih stupnjeva, no u četvrtak mjerne postaje na istoku Hrvatske očitavaju vrijednosti iznad 35. Broj posjeta liječniku i intervencija hitne medicinske pomoći povećao se i do 30 posto

Malo osvježenja donosti jedino ranojutarnji sati, no vrlo brzo jutro prelazi u dan kada temperatura ubrzano raste. Primjerice u četvrtak u 10 sati u Osijeku je premašila 30 stupnjeva što je već bilo upozorenje da bi se u gradu na Dravi mogao oboriti ovosezonski rekord. I oboren je u 15 sati izmjereno je 37 stupnjeva, a u Županji i stupanj više. Na ulicama Osijeka samo oni koji to moraju. Građani se pridržavaju mjera opreza poput uzimanja puno tekućine, pri tom isključujući alkohol. Izlasci u ranojutarnjim i večernjim satima sa pokrivalom za glavu. 

Povećao se i broj intervencija hitne medicinske pomoći i do 30 posto. Najčešći razlog pad krvnog tlaka koji uzrokuju vrtoglavicu. Uobičajena je i razdražljivost i dezorijentiranost, kaže liječnik opće medicine Rudika Gmajnić. 

U osječko-baranjskom ZZHM-u preporučuju kroničnim bolesncima da redovito uzimaju svoju terapiju, da budu primjereno odjeveni ovim vremenskim uvjetima, u unutarnjim i vanjskim prostorima te da izbjegavaju izlazak na otvoreno od 10 do 17 sati.
Građanima se preporučuje da razlika između vanjske i unutarnje temperature u domovima ne bude veća od pet do sedam stupnjeva.

No ovakvo vrijeme poziv je i za osvježenje. Neuobičajeno rano za ovo doba godine dobro se popunila i popularna plaža - osječka Kopika na kojoj spas od vrućine traže i ljudi i kućni ljbimci. No za nadati se da visoka temperatura zraka ipan neće izazvati naglu promjenu vremena koja bi mogla rezultirati nevremenom. 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.