Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek na udaru brutalne agresije u Bruxellesu

11.04.2019.

14:26

Autor: Davor Lončarić

Osijek na udaru brutalne agresije u Bruxellesu

Osijek na udaru brutalne agresije u Bruxellesu

Foto: - / -

Na poziv Europske pučke stranke EPP na prigodnoj svečanosti u Europskom parlamentu u Bruxellesu otvorena je multimedijska izložba „Osijek na udaru brutalne agresije“. . . .

Izložba autora Zlatka Dernaja, ratnog načelnika inženjerije i predsjednika braniteljske udruge Heroji Osijeka sastoji se od 25 panela sa 40 fotografija i s 8- minutnim dokumentarnim filmom Branka Peka, ratnog izvjestitelja HRT-a čini kolaž individualnih priča o ratnom razaranju hrvatskog grada Osijeka u nametnutom ratu i brutalnoj agresiji 90-tih.

Izložba šalje snažne antiratne poruke i svojevrsni je podsjetnik i upozorenje za buduće generacije na zaustavljanje svih agresija, neciviliziranosti i zločina. Već prigodom samog postavljanja izložba je pobudila veliki interes i zastupnika i brojnih delegacija.
Otvorenju izložbe nazočili su veleposlanik Mario Nobilo, ministar savjetnik veleposlanika Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji Josipa Pare, Maja Ljubić, zastupnici u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Željana Zovko, Ruža Tomašić, Davor Škrlec, Ivan Jakovčić i Jozo Radoš, zastupnik Republike Slovenije Franc Bogović, ministar savjetnik pri stalnom predstavništvu RH u EU Ivan Zeko-Pivač i brojni drugi strani zastupnici Europske pučke stranke.

Autor izložbe Zlatko Dernaj posebno se zahvalio hrvatskom zastupniku Ivici Toliću i Europskoj pučkoj stranci na prepoznavanju poruka i omogućavanju postavljanja izložbe u Europskom parlamentu. Naglasio je da "izložba ukazuje na važnost održavanja mira i izgradnje Europske budućnosti napretka za sve građane. S ovog središnjeg mjesta europske politike želimo poslati poruku sadašnjim i budućim zastupnicima i dužnosnicima Europskog parlamenta na dodatni angažman za pronalaženje i odobravanje namjenskih sredstava za kvalitetnu obnovu i ratom razorene graditeljske i kulturne baštine u Republici Hrvatskoj."

Stotinjak posjetitelja izlozbe sa posebnom pozornoscu obislo je izložene eksponate. Nakon svečanosti otvorenja izložbe, osječka glazbena legenda ali i časnik Hrvatske vojske Krunoslav Kićo Slabinac održao je koncert domoljubnih pjesama.


 
dsc00825.jpg

dsc00825.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.