Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek: "Najbolji ja" traži volontere

31.01.2020.

13:48

Autor: Radio Osijek/mp

foto: HRT/mp

foto: HRT/mp

Foto: - / -

Osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu započinje projekt socijalizacije mladih "Najbolji ja". Posvećen je edukaciji djece o štetnosti svih vrsta ovisnosti. Pozivaju mlade volontere, stare između 18 i 35 godina da se uključe u program mentorstva.

U iduće dvije godine program je namijenjen prevenciji svih oblika ovisnosti kod djece i mladih s problemima u ponašanju ili u rizičnom socijalnom okruženju kroz uključivanje u mentorski program. Hrvatska je, ističu u Osijeku, po zlouporabi droga, iznad europskog prosjeka. 

„Najbolji ja“ je nastavak mentorskih programa provedenih u sklopu projekata „Postani mi legos“ i „Postali smo legosi, postani i ti“. Svrha je poboljšati uključenost mladih u zajednicu kroz promociju i volonterski rad, te pomoći djeci da savladaju različite prepreke tijekom odrastanja. 

Poziv na volonterski angažman osobama oba spola, u dobi od 18 do 35 godina koje bi postale mentori/ice djeci i mladima u rizičnom socijalnim okruženju ili s problemima u ponašanju, uputila je voditeljica projekta Tena Zalović: "Volonteri postaju mentori nakon što prođu određenu edukaciju o specifičnostima populacije, odnosno djece i mladih s problemima u ponašanju i zatim se povezuju sa djecom, zajednički se dogovaraju oko različitih susreta, ovisno o interesima djece. Na taj način pozitivno djeluju, jer ispunjavaju slobodno vrijeme djece i mladih. Imaju zadatak s njima razgovarati o zlouporabi različitih sredstava ovisnosti ili o drugim vrstama ovisnosti."

 Partnerska organizacija na projektu je Volonterski centar Osijek, dok su suradničke organizacije na projektu Dom za odgoj djece i mladeži Osijek, Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje i Centar za socijalnu skrb Osijek čiji korisnici će sudjelovati u mentorskom programu i drugim projektnim aktivnostima. Projekt financira Ministarstvo zdravstva, a provodi se od 1. siječnja 2020. godine do 31. prosinca 2022. godine.   

.

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.