Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek - nepokoreni grad

05.06.2015.

14:38

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osijeku je polaganjem vijenaca kod spomen obilježja Kraljica mira na lijevoj obali Drave za poginule i nestale branitelje i civile u velikosrpskoj agresiji započeo 13. susret časnika Hrvatskog časničkog zbora (HČZ).

Na dvodnevnom skupu sudjeluje više od 200 članova ove udruge iz cijele Hrvatske .Skup se po prvi put u Osijeku održava u organizaciji osječkog ogranka Hrvatskog časničkog zbora u ulozi domaćina. Predsjednik Zbora Rozario Rozga i predsjednik osječke podružnice umirovljeni general Vinko Vrbanac podsjetili su na izniman doprinos Osijeka u Domovinskom ratu, posebice ulogu toga grada i njegovih branitelja u zaustavljanju velikosprske agresije.
Izaslanica ministra branitelja Sanja Ivković kazala je na otvorenju dvodnevnog susreta kako se organiziranjem ovakvih skupova pokazuju napori koji se ulažu u promicanje vrijednosti Domovinskog rata, posebice kada ih organiziraju časnici Hrvatske vojske koji svojim znanjem i iskustvom pomažu da se ne zaboravi doprinos hrvatskih branitelja obrani domovine.
Predsjednik Zbora Rozario Rozga i predsjednik osječke podružnice umirovljeni general Vinko Vrbanac podsjetili su na izniman doprinos Osijeka u Domovinskom ratu, posebice ulogu grada i njegovih branitelja u zaustavljanju velikosprske agresije.
Predsjednik osječkog Gradskog vijeća Anto Đapić ocijenio je kako se angažman hrvatskih časnika ne treba svoditi samo na ovakva okupljanja, već da oni, s obzirom na svoje dragocjeno znanje, iskustvo i domoljublje, trebaju biti društveno maksmimalno aktivni.
Osječko-baranjski dožupan Dragan Vulin izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se skup članova Hrvatskog časničkog zbora prvi put održava u Osijeku, istaknuvši kako treba raditi na očuvanju digniteta Domovinskoga rata kao temelja moderne hrvatske države.
Za sudionike skupa danas su organizirana predavanja o Osijeku u Domovinskom ratu te o implikacijama ruske intervencije u Ukrajini na sigurnost Europe i odgovornost NATO saveza, a sutra će im u Erdutu predavanje o mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja održati osječki gradonačelnik i nekadašnji voditelj Vladinog ureda za mirnu reintegraciju Ivan Vrkić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.