Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek - obilježen Dan neovisnosti

07.10.2016.

10:14

Autor: Željko Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Istoga dana zrakoplovi JNA bombardirali su Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.Zbog mogući novih zračnih napada, povijesna je sjednica svih triju saborskih vijeća održana 8. listopada 1991. godine u Šubićevoj ulici 29 u Zagrebu.

Na mjestu gdje su zapisana imena svih poginulih u Osijeku za vrijeme Domovinskog rata, imena 1200 branitelja i 410 civila, kod kapelice Kraljice mira na Krunskoj utvrdi, predstavnici civilnih i braniteljskih udruga iz grada i županije, župan osječko – baranjski Vladimir Šišljagić i gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić položili su vijenac i zapalili svijeće.

„Koristim prigodu svim sugrađanima svim stanovnicima osječko – baranjske županije čestitati ovaj povijesni blagdan dvadeset i peti po redu kada se prisjećamo tog dana kako kroz stradanja i žrtve tako i po danu koji će ostati zabilježen u povijesti Hrvatske države – poručio je osječko – baranjski župan Vladimir Šišljagić

„Ovo je najvažniji pravno politički akt koji je omogućio izdvajanje Hrvatske iz bivše Jugoslavije. Znamo da je nakon toga buknuo krvavi rat u kojem su brojni poginuli za hrvatsku državu. Najbolje ćemo im se odužiti ne samo spominjući ih, nego ako razliku između zamišljene i ostvarene države smanjimo na način da se u Hrvatskoj živi bolje“ – rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.

Dan neovisnosti je blagdan u Republici Hrvatskoj koji se obilježava 8. listopada i neradni je dan. Tog dana 1991. godine, Hrvatski sabor jednoglasno je donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.