Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek - obilježen Dan neovisnosti

07.10.2017.

10:56

Autor: Željko Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod kapelice Kraljice mira na Krunskoj utvrdi u Osijeku obilježen je Dan neovisnosti. Prisjetili su se tom prilikom okupljeni svih branitelja i civila koji su dali svoje živote u nastanku neovisne Republike Hrvatske.

Dan neovisnosti je blagdan u Republici Hrvatskoj koji se obilježava 8. listopada i neradni je dan. Tog dana 1991. godine, Hrvatski sabor jednoglasno je donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji. 

Antun Blažević predsjednik županijske koordinacije udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata:

"Ovim danom obilježavamo svoju samostalnost i neovisnost. Mnogi su za taj dan dali svoje živote i to trebamo dostojanstveno obilježiti!"

Boris Piližota,Zamjenik gradonačelnika Osijeka:

"Moramo se prisjetiti da je prošlo 26. godina od kada je Sabor donio odluku nakon koje smo postali samostalni i neovisni. Ovo je jedan od najvažnijih državnih blagdana i zbog onih koji su dali svoj život za samostalnost Hrvatske moramo čuvati njene vrijednosti"

Goran Ivanović Lac, zamjenik osječko-baranjskog župana 

"Moramo zastati i zahvaliti svima onima bez čije žrtve ne bi bilo Hrvatske države. Pozivam sve građane da na današnji dan s ponosom istaknu državne zastave kako bi svima pokazali kako smo narod koji ne zaboravljaju svoju prošlost."

 

   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.