Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek obilježio 50 godina nuklearne medicine

25.05.2018.

13:42

Autor: Ksenija Zelenić

Foto:GLas Slavonije, prof.dr. Ivan Mihaljević

Foto:GLas Slavonije, prof.dr. Ivan Mihaljević

Foto: - / -

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, osječkoga Sveučilišta, KBC-a Osijek i Medicinskog fakulteta u Osijeku se obilježava 50 godina nuklearne medicine .

Nuklearna medicina je jedna od najmlađih medicinskih grana koja se počela razvijati sredinom prošloga stoljeća. Hrvatska se vrlo brzo uključila u taj razvoj. Nuklearna je medicina karakteristična po blizini bazičnog i kliničkog statusa čime su mogućnosti znanstvenog rada i istraživanja vrlo velike. Uz liječnike u njoj ravnopravno sudjeluju fizičari, kemičari i biolozi, rekao nam je predsjednik Hrvatske akademije znanaosti i umjetnosti, akademik Zvonko Kusić i dodao kako je razvijenost nuklearne medicine ogledalo regije u kojoj djeluje. 

Osječki je Zavod relativno dobro opremljen, a uskoro očekuju i novu opremu koja će znatno ubrzati i omogućiti bolju dijagnostiku i liječenje pacijenata, kaže nam predstojnik Kliničkog Zavoda za nuklearnu medicinu prof.dr. Ivan Mihaljević.

U Zavodu za nuklearnu medicinu u Osijeku, koji obilježava 50 godina rada, godišnje se obavi 35 tisuća dijagnostičkih i terapijskih postupaka, a liječi se više od 750 bolesnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.