Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek obilježio Dan antifašističke borbe

22.06.2020.

12:11

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Na Dan antifašističke borbe, u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Osijek tradicionalno su položeni vijenci kod spomen ploče u osječkom Perivoju kralja Tomislava .

Predsjednik Udruge Dragutin Mijoč rekao je kako se spomen ploča nalazi na mjestu kosturnice u kojoj su pokopani posmrtni ostaci 78 antifašista. „ Na području Slavonije i Baranje poginulo je trideset tri tisuće boraca, tako da je Slavonija među prvima u Hrvatskoj po broju boraca i broju poginulih”, rekao je Mijoč.

Član Predsjedništva Udruge antifašističkih boraca i antifašista Osijek Jovan Nišević istaknuo je kako mu je drago da i u 97. godini života može obilježiti dan kada je formirana prva borbena jedinica na tlu porobljene Europe, odnosno Prvi partizanski odred u šumi Brezovica. „Preživjeli smo bolesti, preživjeli sedam ofenziva da bismo oslobodili zemlju i stvorili mir koji i danas želimo”, rekao je Nišević.

Uz članove Udruge, vijence su položila izaslanstva Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, Vijeća srpske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije, Židovske općine Osijek i SDP-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.