Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek obilježio prvi Nacionalni dan udomiteljstva

31.05.2023.

22:01

Autor: Marija Vukasović Petrinović/ HRT

Piknik s udomiteljima kod Školjke

Piknik s udomiteljima kod Školjke

Foto: Marija Vukasović Petrinović / Radio Osijek

Nacionalni dan udomiteljstva, koji je u ožujku na prijedlog Odbora za obitelj, mlade i sport i Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek proglasio Hrvatski sabor kako bi se odalo priznanje udomiteljima - u Osijeku je obilježen poslijepodnevnim piknikom kod Školjke u Parku kralja Držislava.

Događajem je istaknuta uloga koju udomitelji imaju u skrbi o najranjivijima, važnost potpore građana i lokalne zajednice udomiteljima, ali i aktivnog uključivanja u pružanje socijalne usluge smještaja u udomiteljskoj obitelji. 

Odlukom Hrvatskog sabora donesenom u ožujku ove godine, na inicijativu Centra “Klasje” kroz kampanju “Nosim plavo za udomiteljstvo”, 31. svibnja proglašen je Nacionalnim danom udomiteljstva. 

"Obilježavanjem želimo senzibilizirati javnost o važnosti udomiteljstva za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, ali i za cijelu zajednicu. Smatramo da je važno odati priznanje udomiteljima za sav njihov trud, požrtvovnost, vrijeme i ljubav koje nesebično daju" - ističe ravnatelj "Klasja" Vedran Škugor. Podsjetio je kako osječko "Klasje", koje trenutačno skrbi o više od dvije stotine djece, opterećuje mali broj udomitelja. Na trajnom smještaju je 69-ero djece. Djeluju na sedamnaest lokacija, a sve je više i više zahtjeva - posebno za proširenjem poludnevnog boravka i mobilnim timovima za potporu obiteljima.

Nacionalni dan udomiteljstva protekao je na pikniku s udomiteljima zajedno s djecom i zainteresiranim građanima, koji su se pridružili u vrijeme šetnje sa svojom djecom.

"To je posao koji morate raditi sa srcem. Djeca traže ljubav, život u obitelji. U odnosu na kolektivni smještaj u kojemu naši odgajatelji daju sve od sebe, udomiteljska obitelj nudi više privatnosti, bolje mogućnosti za individualni razvoj djece nego u velikoj zajednici kao što je naš centar" - svjedoči nakon 36 godina rada u "Klasju" socijalna radnica Snježana Đorđević.

Posjetitelji su imali priliku sudjelovati u natjecateljskim igrama, kreativnim radionicama i uživati u zabavnom programu punom iznenađenja. U neformalnoj atmosferi, uz prigodnu hranu i osvježenje te razne aktivnosti imali su se priliku i informirati o udomiteljstvu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.