Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek: Održana radionica za novinare o LGBT pitanjima

28.05.2019.

17:46

Autor: Radio Osijek

foto: HRT

foto: HRT

Foto: - / -

Veću medijsku vidljivost LGBT osobe dobivaju prilikom izvještavanja o IDAHOT-u, Međunarodnom danu borbe protiv homo/bi/transfobije koji se diljem svijeta obilježava 17. svibnja. Medijski prostor LGBT osobama češće se daje i prilikom lipanjskih Povorki ponosa u Zagrebu i Splitu.

 Centar za građanske inicijative Poreč, u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom upriličio je edukaciju za novinare o fenomenu homofobije, transfobije i bifobije u medijima, a osobito o izravnoj ili neizravnoj (re)produkciji stereotipa i predrasuda o LGBT osobama. Teme edukacije -  LGBT terminologija, predrasude i stereotipi, upotreba prikladnog jezika, govor mržnje/diskriminacija/zločin iz mržnje, osnovne smjernice u komunikaciji te primjeri dobre prakse. Edukacija namijenjena novinarima, kao i svim medijskim profesionalcima održava se, osim u Osijeku, u Zagrebu, Šibeniku i Puli u sklopu projekta E.T.Ho.S - Uklanjanje transfobnih, bifobnih i homofobnih stereotipa kroz bolji prikaz u medijima kojeg je nositelj Family and Childcare Center – KMOP iz Grčke u partnerstvu s organizacijama: Centar za građanske inicijative Poreč (Hrvatska), Color Youth - Athens LGBTQ Youth Community (Grčka) i Lithuanian Gay League – LGL (Litva). Projekt se provodi u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom, Fakultetom političkih znanosti Zagreb i Akademijom za umjetnost i kulturu Osijek, financira ga Europska Unija u okviru Programa o pravima, jednakosti i građanstvu EU-a, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 

Uklanjanje transfobnih, bifobnih i homofobnih stereotipa kroz bolji prikaz u medijima - E.T.Ho.S. projekt proizašao je iz želje organizacija partnera na projektu za preispitivanjem dugotrajnih stereotipa i predrasuda protiv LGBT osoba u EU ciljanjem jednog od najmoćnijih izvora zastupanja - medija, istaknula je programska koordinatorica za ženska i LGBT ljudska prava u Centru za građanske inicijative Poreč Nataša Vajagić - organizatorica LGBT festivala Homo, fešta!, edukatorica koja vodi FB stranicu Seksizam naš svagdašnji.

Umjesto (re)produkcije negativnih stereotipa protiv LGBT osoba, uporabom uvredljivog jezika protiv njih i doprinošenju održavanja njihove socijalne isključenosti te "legalizacije" diskriminacije, mediji mogu igrati ključnu ulogu u komuniciranju potreba LGBT osoba, širenju svijesti za ljudska prava i pravdu, postizanju društvenog prihvaćanja i kohezije. Mediji se mogu koristiti na vrlo pozitivan način - edukacijom i osvještavanjem kako bi promijenili javno mišljenje u korist LGBT osoba i njihovih prava, smatra edukatorica i voditeljica EU projekata, koordinatorica Centra za građanske inicijative Poreč Silvia Žufić Dujmović.

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.