Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek: Otvoren ured Pannon Europske grupacije za teritorijalnu suradnju

22.01.2019.

17:19

Autor: Marija Petrinović/HINA

foto: OBŽ

foto: OBŽ

Foto: - / -

Ured Pannon Europske grupacije za teritorijalnu suradnju (EGTC), koja okuplja jedinice lokalne samouprave, sveučilišta i druge javne institucije iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije, otvoren je u Osijeku.

U Ulici Stjepana Radića 4 u Osijeku, gdje je i sjedište Javne ustanove Županijske razvojne agencije, od danas djeluje ured Pannon EGTC (Europske grupacije za teritorijalnu suradnju). Zajednički su ga otvorili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, predsjednik Generalne skupštine Županije Baranja i župan Zoltan Madaras te direktor Pannon EGTC-a Andras Gondoc. U uredu od danas radi Marina Šarac Raič.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić, koji je i potpredsjednik EGTC istaknuo je kako je otvorenje tog ureda važno za buduće zajedničko apliciranje i provedbu projekata jer taj oblik suradnje nije ograničen samo na određene europske fondove, nego se može koristiti sve fondove.
 "Na dobrom smo putu da razvijemo projekte prekogranične suradnje, a neki od projekata o kojima smo dosad razgovarali su povezivanje gradova Osijeka i Pečuha izravnom autobusnom linijom, kojom će prometovati električni autobusi, što će se financirati iz EU fondova, te projekti razvoja turizma zajedničkim nastupom, brendiranjem te predstavljanjem svih festivala i priredaba koje se događaju u mađarskoj županiji Baranji i Osječko-baranjskoj županiji", rekao je Anušić.
 Predsjednik  skupštine mađarske županije Baranje i direktor Pannon EGTC-a Zoltan Madaras ocijenio je kako će otvorenje osječkog ureda olakšati aktivnosti na pripremi i apliciranju EU projekata i drugim oblicima suradnje. Madaras smatra kako je EGTC oblik suradnje koji vrlo dobro funkcionira i u drugim europskim regijama.
Kako je istaknuto, namjera je otvoriti četiri ureda te grupacije - dva u Mađarskoj i dva u Hrvatskoj, u Osijeku i Čakovcu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.