Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek: Partnersko vijeće o strateškim projektima

12.11.2020.

12:47

Autor: Radio Osijek/mp

foto: HRT/mp

foto: HRT/mp

Foto: - / -

U Osijeku je na drugoj sjednici Partnerskog vijeća Osječko- baranjske županije među temama bilo predstavljanje strateških projekata i plan razvoja Osječko-baranjske županije za razdoblje do 2027.godine.

Ravnatelj Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije Tomislav Barbarić podsjetio je da je Vijeće savjetodavno tijelo za potrebe pripreme i praćenja provedbe planskih dokumenata politike regionalnog razvoja. Tijekom obilaska općina i gradova, u suradnji s predstavnicima lokalne uprave i samouprave provedene su ankete i ostale uvodne analize o prioritetima razvoja u sklopu izrade novog strateško-planskog dokumenta, odnosno plana razvoja OBŽ za trajanje do 2027. godine koji  služi kao osnovna podloga za privlačenje sredstava EU.

"Svi skupa smo se nekako složili i iskristalizirale su se glavne razvojne odrednice Osječko-baranjske županije, to se  slaže i s onim što je Svjetska banka navela u svojim zaključcima - razvoj koji se temelji na poljoprivredi, prehrambenoj industriji, ICT-iju, turizmu, metaloprerađivačkoj i drvoprerađivačkoj industriji" - izjavio je Barbarić.

Kada su u pitanju ugovorenost i realizacija projekata financiranih iz fondova EU na području Hrvatske, OBŽ je već tradicionalno pri vrhu i po iznosu, ali i po broju projekata koji se provode. To je rezultat zajedničkog rada lokalnih razvojnih agencija, gradova, općina i naravno županije sa svojim upravnim odjelima - naveo je Barbarić u izjavi  novinarima. Od strateški važnih projekata u OBŽ čija ukupna vrijednost prelazi 3 milijarde kuna, valja izdvojiti Gospodarski centar (355 milijuna kuna), Regionalni distribucijski centar za voće i povrće (98 milijuna kuna), Geotermalni potencijal na području OBŽ (75 milijuna kuna), projekt revitalizacije brownfield područja OLT Osijek (350 milijuna kuna), novi KBC Osijek (2 milijarde kuna), Zračna luka Osijek (395 milijuna kuna) i Regionalni centar za gospodarenje otpadom (500 milijuna kuna). Usvajanjem Dodatka 2. Razvojnog sporazuma financirat će se i projekt dogradnje Muzeja likovnih umjetnosti (35 milijuna kuna), obnavljat će se željeznički kolodvor u Osijeku (36 milijuna kuna), HNK (80 milijuna kuna), izgradnja Sveučilišne knjižnice (115 milijuna kuna). 

Zamjenik predsjednika Partnerskog vijeća Osječko-baranjske županije Ivan Hampovčan uoči sjednice Vijeća o tijeku provedbe projekata:

"Kada pričamo o tom popisu prije svega ono što je interes Županije u svakom slučaju to je Regionalni distrubutivni centar koji će možda već biti raspisan sutra u obliku javne nabave u elektronskom oglasniku i Gospodarski centar" - naveo je Hampovčan.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.