Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek po mjeri Osječanki

07.03.2023.

13:38

Autor: HRT Radio Osijek

Saborski zastupnici Romana Nikolić i Domagoj Hajduković

Saborski zastupnici Romana Nikolić i Domagoj Hajduković

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Osijek po mjeri Osječanki bila je tema konferencije koju su uoči sutrašnjeg Međunarodnog Dana žena u Osijeku održali saborski zastupnici iz redova Socijaldemokrata Romana Nikolić i Domagoj Hajduković. Na njoj su predstavili rezultate ankete koju su proveli među građankama Osijeka, a koji su pokazali kako je u Osijeku rodna ravnopravnost u brojnim područjima daleko od zadovoljavajuće razine.


Anketa je pokazala da velika većina Osječanki drži kako u tvrtkama na području grada ne postoji dovoljna razina ravnopravnosti između žena i muškaraca, da su nužna poboljšanja u organizaciji osječkih vrtića i škola, ali i bolje politike s gradske razine. 86,5% žena smatra da u poduzećima koja djeluju na području grada Osijeka ne postoji zadovoljavajuća razina ravnopravnosti između muškaraca i žena kad se priča o zapošljavanju, visini plaće i mogućnosti napredovanja, a 86,3 % smatra da organizacija osječkih vrtića i škola onemogućava ženama postizanje optimalne ravnoteže između poslovnog i privatnog života. Također, 81,8% žena smatra da vodstvo grada Osijeka ne provodi politike koje doprinose ravnopravnosti muškaraca i žena, 68,2% smatra da se vodstvo grada Osijeka u svojim nastupima ne koristi rodno osjetljivim jezikom te da ne postoje kvalitetni izvaninstitucionalni sadržaji koji doprinose postizanju ravnoteže između muškaraca i žena, istaknula je saborska zastupnica Romana Nikolić dodavši kako je posebno teška tema nasilje u obitelji, u kojem su najvećim dijelom žrtve žene. To je posebno do izražaja došlo u vrijeme pandemije. Najveći broj ubojstava se dogodio 2020. kada je ubijeno 36 žena, u 2021.-oj ta je brojka bila 28, a 2022.-e dogodilo se 25 ubojstava, pri čemu je ubijeno 12 žena. Do listopada 2022.-e evidentirana su i 6984 prekršaja iz domene nasilja u obitelji, od toga nad ženama 4495 ili 64,36 posto. Treba istaknuti i da se radi samo o slučajevima kada žene prijave nasilje i da ne znamo koliko je onih koje zlostavljanje uopće ne prijave, naglasila je Nikolić. Iz tog razloga je jedno od pitanja upućeno Osječankama bilo i ono koliko se osjećaju sigurnima. 35% ih se izjasnilo kako javne prostore Osijeka ne smatraju sigurnima za žene, a čak 77,3% da ne postoje dostupni i učinkoviti načini pomoći ženama koje su žrtve nasilja. 


Stoga, kako bi Osijek bio grad po njihovoj mjeri, osim poboljšanja u ovim aspektima, Osječanke predlažu i otvaranje novih radna mjesta, povećanje kapacitete dječjih vrtića kao i omogućavanje druge smjene, ali i provođenje opsežnog javnog savjetovanja u kojem bi građanke mogle izreći svoje potrebe, a nakon kojega bi Grad Osijek u praksi mogao ići rješavati stvari koje su u njegovoj domeni.


Saborski zastupnici Romana Nikolić i Domagoj Hajduković

Saborski zastupnici Romana Nikolić i Domagoj Hajduković

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Odnos neravnopravnosti ogleda se i u činjenici da čak 98 osječkih ulica i trgova nosi ime po muškarcima, a samo 6 po istaknutim ženama. Provodeći anketu, primijetili smo da su mnoge žene nepravedno ostale u sjeni muškaraca, iako su svojim djelovanjem oblikovale identitet grada. Među njima najviše se spominje potreba za imenovanjem osječke ulice po Matildi Hengl kao i po Mariji Jurić Zagorki, iako u toj grupi ostaje još mnogo drugih zaslužnih žena i Osječankiistaknuo je saborski zastupnik Domagoj Hajduković. Svemu je dodao kako Klub Socijaldemokrata vodi žena, da je u vodstvu Kluba isti broj muškaraca i žena te da su prvi podcrtali probleme femicida i predložili njegovo strožije kažnjavanje u obliku zakonskog prijedloga. Također, predložili smo i Kodeks ponašanja o rodnoj diskriminaciji s pravilnikom o postupanju u slučaju seksualnog uznemiravanja i nasilja, a predložili smo i imenovanje jednog od salona u Hrvatskom saboru po Savki Dabčević Kučar, zaključio je Hajduković.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.