Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek: Počela međunarodna konferencija Zajedno (4-ONE)

26.11.2020.

15:16

Autor: Radio Osijek/mp

foto: HRT/mp

foto: HRT/mp

Foto: - / -

U okviru projekta "Together" započela je Međunarodno znanstveno-stručna konferencija 4-ONE (ZA-JEDNO) s temom “Djeca i mladi u riziku od problema u ponašanju” sufinancirana sredstvima Švicarsko-hrvatskoga programa suradnje i Vladina Ureda za udruge.

Predstaviti inovativne modele rada i socijalne usluge za djecu i mlade provoditeljima socijalnih usluga - među ciljevima je konferencije, istaknula je ime organizatora, predsjednica Udruge za rad s mladima "Breza", profesorica Suzana Vargović.

Austrijski profesor Stephan Sting sa sveučilišta u Klagenfurtu u prvome je predavanju "Obitelj kao resurs:važnost rada s obiteljima u skrbi za djecu i mlade, na primjeru napuštanja skrbi" naglasio važnim zaključak o tome da neke sredine ulažu više vremena i novca, a neke još ne.

Udruga Breza u projektu "Zajedno" vrijednom milijun i pol kuna oslonila se na vukovarsko iskustvo. U rad poludnevnog boravka kroz ogledni projekt je uključeno 16-ero djece, a traje do 1.travnja iduće godine. Projekt traje 20 mjeseci, a cilj mu je razvijanje socijalnih usluga koje ne postoje na području Vukovarsko- srijemske županije kao i umrežavanje civilnog, javnog i privatnog sektora u svrhu decentralizacije a sve u korist krajnjih korisnika, djece u riziku i njihovih obitelji. Nositelj projekta je Udruga za rad s mladima Breza, a partneri su CZSS Vukovar i dvije švicarske organizacije BEO Heimgarten i Berghof Starenegg.

"Projekt nakon 1. travnja neće imati tko financirati. Cilj mu je razvijanje socijalnih usluga koje ne postoje na području Vukovarsko- srijemske županije kao i umrežavanje civilnog, javnog i privatnog sektora u svrhu decentralizacije a sve u korist krajnjih korisnika, djece u riziku i njihovih obitelji. Dijeli sudbinu sličnih europskih projekata u Hrvatskoj, moramo tražiti rješenja" - upozorila je Suzana Vargović.

Tijekom trajanja projekta planira se implementirati konkretna socijalna usluga produženog boravka za djecu u riziku kao oblik prevencije izdvajanja djece iz obitelji i/ ili institucionalizacije zbog poremećaja u ponašanju. Usluga produženog boravka orijentirat će se na djecu od 6 – 12 godina - stručni tim radi na poboljšanju njihovih socijalnih i životnih vještina kao i na školskom uspjehu. U rad su uključeni i roditelji kojima će se kroz savjetodavni, individualni i grupni rad nastojati poboljšati roditeljske kompetencije.

Centar za socijalnu skrb (ravnatelj, Zvonimir Rogulja) naglašava važnost ove suradnje jer prevencijom asocijalnog ponašanja sprječavaju negativno djelovanje na zajednicu i povratak u sustav socijalne skrbi novih generacija korisnika.

"Skrbimo o 51 obitelji iz Vukovara i okolnih mjesta, ali nemamo dovoljno resursa za hvalevrijedan poludnevni boravak koji je pokazao dobre rezultate", rekao je Rogulja.

Uz istaknute domaće stručnjake, u radu dvodnevne konferencije sudjeluju i znanstvenici iz Velike Britanije, SAD-a, Njemačke, Švicarske, Austrije i Slovenije.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.