Hrvatski radio

Radio Osijek

17:52 / 01.04.2016.

Autor: Marija Petrinović/Hina

Osijek: počinje obnova studentskog doma u Kovačićevoj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obnova studentskog doma košta 16,8 milijuna kuna i financirat će se sredstvima Europske unije. Projekt ima samo još Sveučilište u Zagrebu. Jedan je od načina poboljšanja standarda za studente Sveučiliša J.J.Strossmayera - istaknuo je rektor, prof.dr. Željko Turkalj o projektu "pametne zgrade".

Najveći dio sredstava, oko 13,5 milijuna kuna, osiguran je iz EU-fondova, a ostalo je osigurano u ovogodišnjem državnom proračunu.
 Rektor Sveučilišta prof.dr. Željko Turkalj kazao je kako je dom izgrađen prije 50-tak godina i predstoji mu temeljita obnova kako bi se studentima osigurao visoki standard smještaja. Istaknuo je kako će radi povećanja kvalitete smještaja broj ležajeva sa sadašnjih 250 biti smanjen na 196 ležajeva.
 S obzirom da u Osijeku trenutno postoji oko 750 smještajnih jedinica u studentskim domovima, na više od 18 tisuća studenata, iduće godine očekuje se početak izgradnje novog studentskog paviljona u sveučilišnom kampusu, s više od 800 ležajeva, a pokrenuta je i inicijaitiva da se osječkom Sveučilištu dodijeli nekadašnji hotel "Mursa", koji je vlasništvo "Hrvatskih željeznica". Njegovom bi se obnovom i prenamjenom dobilo dodatnih 250 smještajnih jedinica za studente, izvijestio je Turkalj. Time bi se osječko Sveučilište približilo minimalnom standardu smještajnih potreba, koje se procjenjuje na oko 10 do 15 posto od ukupnog broja njegovih studenata, rekao je Turkalj.
 Pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Srećko Tomas kazao je kako će dovršetkom svih planiranih investicija osječki studenti imati dovoljno kvalitetnog smještaja, a time i bolje uvjete za studiranje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.