Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek: Potpora Osječko-baranjske županije Klasteru poljomehanizacije

16.05.2018.

13:53

Autor: Radio Osijek/mp

foto:HRT/mp

foto:HRT/mp

Foto: - / -

Župan osječko - baranjski Ivan Anušić u osječkoj tvrtki Eurometal d.o.o. potpisao je 25 tisuća kuna vrijedan Ugovor o odobrenju financijske potpore Klasteru poljomehanizacije, čiji je jedan od osnivača Eurometal.

Ugovor o odobrenju financijske potpore Klasteru poljomehanizacije d.o.o. u iznosu od 25.000,00 kuna župan osječko-baranjski Ivan Anušić potpisao je s direktorom Klastera Željkom Erkapićem. Na taj način Županija izravno pomaže realizaciju razvojnih programa internacionalizacije poslovanja članica Klastera, i to nastupima na svjetskoj klasterskoj konferenciji u Torontu te klasterskom sajmu u Nišu. 

Osječko-baranjska županija je izdvojila 25.000,00 kuna potpore Klasteru, međutim i ovim postupkom želimo naglasiti koliko je važno udruživanje industrijskih, poljoprivrednih i drugih tvrtki. Na udruživanje se kod nas dugo gledalo sa skepsom, no to je budućnost jer time postajemo konkurentniji, jači, organiziraniji i uspješniji na tržištu. Pojedinac nikada ne može imati snagu kao udruženja – kazao je župan Ivan Anušić . 

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović dodala je kako je malo i srednje gospodarstvo pokretač razvoja, pa Županija odobrava 30-ak projekata poticanja poduzetništva među kojima su i potpore poput danas potpisanog ugovora. 
Klaster poljomehanizacije osnovan je prije 11 godina, obično ima 23-25 članica, a njegovi su osnivači tvrtke OLT d.d. Osijek, Eurometal d.o.o. Osijek, Hittner d.o.o. Bjelovar, Gramip-TPS d.o.o. Dubrava, POD d.o.o. Dežanovac, Hidraulika-Kutina d.d. Kutina, Pecka d.o.o. Markovac Našički i Labinprogres-TPS d.o.o. Labin. Te tvrtke imaju oko 250 zaposlenih, a bave se proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije, priključnih strojeva i uređaja za poljoprivrednu proizvodnju - plugova, sijačica, drljača, sadilica, freza, rasipača mineralnih gnojiva, prskalica i kultivatora pa sve do proizvođača poljoprivrednih zglobnih traktora i kombajna.
Kako je istaknuo Željko Erkapić, Klaster je dobio niz priznanja za svoj rad, pa i prestižnu nagradu i priznanje za doprinos razvoja poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi „Stvaratelji za stoljeća“ na Regionalnom summitu poduzetnika održanom u Dubrovniku od 2. do 4. ožujka 2018. godine, a dva puta je proglašen najboljim klasterom u Hrvatskoj. 
Nakon potpisivanja ugovora župan Anušić je obišao proizvodne pogone Eurometal d.o.o., tvrtke osnovane 2011. godine i registrirane za razvoj, proizvodnju, prodaju i servis lake poljoprivredne mehanizacije. Nasljednik je Standard MIO brenda, vrlo poznatog po motokultivatorima, crpkama za navodnjavanje i prskalicama za zaprašivanje usjeva. Kako ističe direktor Ante Mršo, Eurometal danas zapošljava 80 djelatnika, a glavni proizvodi su motokultivatori koji čine više od 70 % ukupnog prihoda, zatim mjenjači i dijelovi mjenjača (osovine, zupčanici i sl.). Radi se o proizvodnji za poznatog kupca (Honda France, Emak Spa) koja čini oko 80 % ukupnog prihoda koji se ostvaruje prodajom proizvoda za tržištu EU. 
* iz press materijala OBŽ
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.