Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek - prometno totalno izoliran od ostatka Hrvatske

08.09.2020.

15:08

Autor: Ksenija Zelenić

Foto: HRT/Ksenija Zelenić

Foto: HRT/Ksenija Zelenić

Foto: - / -

Dok smo nekoć imali nekoliko izravnih linija za Zagreb danas imamo tri izravne linije i posljednji izravni vlak kreće u 16:18 iz Osijeka. Jedini noćni vlak iz Osijeka u Zagreb se ukida. Svi koji nemaju vlastiti prijevoz nalaze se u velikim problemima, kaže Vesna Vučemilović iz Domovinskog pokreta.

"Građani idu u bolnice na pretrage u Zagreb te moraju doći u ranim jutarnjim satima. Bez noćnog vlaka koji se ukida moraju krenuti već u popodnevnim satima i prespavati u Zagrebu što im stvara nove troškove.
Samo putovanje vlakom je priča za sebe. U biti nijedna veza nije izravna. Krenemo vlakom pa presjedamo u autobuse pa opet u vlak. Nitko ne zna koliko će put trajati i kad vlak stiže u Zagreb.
Svi mi u cijeni motornog goriva plaćamo jedan dio koji ide za HŽ, a ostajemo bez linija. Kamo ide taj novac i u što se troši. Pogledajte zgradu ispred koje stojimo. Izgleda kao da je rat završio jučer. U razvojnim planovima modernizacije željeznica Slavonije opet nema. Dok u Europi vlakovi voze 300 km/h u Slavoniji imamo vlak koji ide 20 km/h. Od Osijeka do Koške vlak vozi 60 km/h. Prema Slavoniji nema nijednog niskopodnog vlaka, a sve se opravdava malim brojem putnika. Kako onda objasniti podatke koje župan iznosi o zaustavljenim negativnim demografskim trendovima? Gdje su ljudi?
U cijeloj državi je zbog korona krize smanjen broj putnika u svim vrstama prijevoza. Zašto se onda samo Osijek i njegovi stanovnici kažnjavaju ukidanjem linija? Kako očekujete da ljudi ostanu živjeti u Osijeku i Slavoniji ako se gase tvornice i smanjuje mobilnost ukidanjem linija. Zar je to Projekt Slavonija kojim se hvale župan i Vlada? Obasipaju nas nekim pustim milijardama koje završavaju na očigledno pogrešnim mjestima. O nemaru i stanju u Hrvatskim željeznicama dovoljno govori pogled na ovu zgradu Glavnog osječkog željezničkog kolodvora. Zar je rat jučer završio? - pitala je doc.dr. Vesna Vučemilović

Vesna Vučemilović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.