Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek protiv lokalnog Zavoda za javno zdravstvo

24.06.2015.

21:46

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog uskraćivanja dopuštenja za aviotretiranje komaraca u Osijeku, Grad je zatražio nadzor nad radom Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Nakon što je načelnik Općine Bilje Željko Cickaj na STV-u izjavio kako je ta općina dobila dopuštenje za aviotretiranje komaraca to je razljutilo gradsku upravu Osijeka koja već tri puta nije dobila takvo dopuštenje i to u jeku najezde komaraca. Danas je izdano posebno priopćenje za javnost Romana Kristića, pročelnika gradskog Odjela za socijalnu skrb i zdravstvo.

Kristić u tom priopćenju ističe kako se Osijek ove godine suočava s velikom najezdom komaraca, a monitoring CDC klopkom utvrdio je znatno povećanje migratornih komaraca iz smjera Kopačkog rita zbog obilnih  kiša i visokog vodostaja Dunava. Situacija je izrazito teška u rubnim dijelovima grada i na zelenom pojasu, gdje je zbog nepristupačnosti terena otežano provesti tretiranje komaraca sa zemlje. Na tim je područjima jedino djelotvorno suzbijanje najezde - tretiranje komaraca iz zraka prema zaprimljenom nalogu Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera.

Sukladno Pravilniku o načinu provedbe obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije dostavljena su tri zahtjeva za izdavanje suglasnosti za aviotretiranje sjevernog zelenog pojasa i rubnih područja Grada Osijeka (rubni dio Josipovca, Višnjevca, Pampasa, Tvrđavice, Podravlja, Donjeg grada, Zelenog polja, Nemetina, Klise i Sarvaša) kako bi se pravovremeno i učinkovito provelo suzbijanje komaraca, zbog zaštite pučanstva od zaraznih bolesti, pojasnio je Romano Kristić.

Međutm, dostavljeni zahtjevi u tri su navrata ove godine odbijeni, dok je susjednoj Općini Bilje izdana suglasnost za aviotretman na području cijele općine. Grad Osijek zbog toga je uputio zahtjev i nadležnom Ministarstvu zdravlja i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Zagreb.

"Ujedno je zatražena provedba nadzora nad radom Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije budući da isti ne provodi monitoring na području cijele Osječko-baranjske županije, ne nadzire žarišta i legla komaraca u Kopačkom ritu, ne izdaje preporuke za tretmane jedinicama lokalne samouprave u Baranji, opstruira rad, koči pravodobne tretmane i primjenjuje dvostruke kriterije u svezi s izdavanjem suglasnosti za aviotretiranje rubnih dijelova grada i naselja", stoji u priopćenju.

Tri naloga Ekspertnog sustava za upravljanje kontrolom komaraca u Gradu Osijeku stoje otvorena i nerealizirana. Avion i ekipe su spremni, potpora građana i suglasnost Zelenih Hrvatske je dobivena, ali nije dano zeleno svjetlo Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, tako da ove godine nismo imali nijedan avionski tretman odraslih komaraca na području prigradskih naselja i rubnih dijelova grada Osijeka. Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije kao nositelj ponude zajednice ponuditelja i pružatelja usluga tretmana komaraca na području grada Osijeka 2013. i 2014. tretirao je iz zraka navedena područja, a ove godine zračni tretman dosljedno onemogućava.

"Ne želimo vjerovati da postoji izražena namjera, ali očigledno se primjenjuju dvostruki kriteriji za Općinu Bilje i Grad Osijek", ističe na kraju priopćenja pročelnik osječkog Odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Romano Kristić..

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.