Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek prvi put domaćin 6. hrvatskom kongresu neuroznanosti

18.09.2017.

12:40

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Osijeku je u tijeku 6. hrvatski kongres neuroznanosti s međunarodnim sudjelovanjem. Organizirali su ga Katedra za neuroznanost pri Medicinskom fakultetu u Osijeku i Hrvatsko društvo za neuroznanost .

Uz brojna imena hrvatske neuroznanosti, kongres je uspio privući i strane predavače iz Amerike, Francuske i Nizozemske. Zanimljivost je kongresa to što na njemu aktivno sudjeluju studenti Medicinskog fakulteta u Osijeku što im pruža dodatnu mogućnost edukacije i upoznavanja poznatih ljudi u ovoj znanosti.

Tema je 6. hrvatskog kongresa neuroznanosti starenje mozga i mogućnosti ublažavanja simptoma degenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti te demencije. Osim toga, govori se i o novinama u individualiziranom pristupu pacijentu jer svatko od nas ima drugačije genske materijale. U Americi se, primjerice, pokušava na taj način spriječiti razvoj degenerativnih bolesti o čemu je predavanje održao prof.dr. Karoli Mirnics.

Ovaj kongres, koji se prvi put organizira u Osijeku, odgovara i na pitanje gdje je hrvatska neuroznanost. Na to pitanje simpatično je odgovorio akademik, doajen hrvatske neuroznanosti prof.dr. Ivica Kostović jednostavnim činjenicom o količini novca koja se ulaže u znanost. Ali, sudjelovanjem u različitim radovima, međunarodnom suradnjom i u istaživačkim radovima, hrvatski znanstvenici znatno pridonose  razvoju neuroznanosti, dodao je prof. Kostović. Ovaj kongers daje odrgovor i na brojna pitanja vezana uz razvoj mozga, od začeća preko rođenja te u prvim danima života djeteta. Stoga je bitno, prema riječima upravo prof. Kostovića, da u radu Kongresa sudjeluju i pedijatri.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.