Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek se mora voditi kao vlastita tvrtka

24.04.2017.

12:15

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sanja Mišević i Željko Požega kandidati su za zamjenika Miroslava Šimića na predstojećim izborima za gradonačelnika Osijeka. Ističu kako se gradske financije vode loše i da za sadašnje stanje nije kriv "ni rat ni Zagreb".

Željko Požega izvanredni je profesor na osječkom Ekonomskom fakultetu i konzultant za upravljanje zaposlenicima. Naveo je nekoliko konkretnih primjera iz analize gradskoga proračuna te došao do zaključka da se "zbog prevelikog broja šefova, a premalo dobrih radnika" stvaraju gubici u gradskim tvrtkama te ih zbog toga treba pokrivati potporama iz proračuna. Naveo je kako Osijek za potpore gradskim tvrtkama izdvaja 11,31% proračuna, odnosno gotovo 42 milijuna kuna dok njemu najsličniji grad Rijeka za to treba dvostruko manje novaca (slično je i u Splitu). Prihodi po zaposleniku u Gradskom prijevozu putnika u Osijeku su za 20 tisuća kuna manji nego u riječkom Autotroleju, a prihodi Športskih objekata u Osijeku bili su 2015. godine čak za milijun kuna po zaposleniku manji u odnosu na tvrtku Rijeka sport, dok su u osječkom Unikomu u odnosu na riječku Čistoću prihodi po zaposleniku manji za 15 tisuća kuna godišnje, naveo je Požega. Istodobno Osijek u subvencije za gospodarstvo u 2016. godini ulaže 476 tisuća kuna, za razliku od Rijeke koja ulaže 2,8 milijuna ili Splita koji ulaže gotovo 6 milijuna.

Požega smatra kako bi se racionalizacijom trošenja sredstava iz proračuna te poslovanja gradskih tvrtki moglo doći do značajnih ušteda, u drugom koraku taj novac preusmjeriti na gospodarstvo i poduzetništvo, a tek kao treći korak govoriti o ulaganjima su dječja igrališta i drugu infrastrukturu.

Sličnog je mišljenja i Sanja Mišević, odječka odvjetnica koja je danas državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa. Ona misli kako grad treba voditi kao vlastitu tvrtku, a Mostov je prijedlog da se za sve osječke gradske tvrtke osnuje jedinstvena služba koja bi svima vodila knjigovodstveno-financijske poslove, transparentnu javnu nabavu, kadrovske poslove i slično. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.