Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek - Šumica postaje Poučna staza

04.03.2021.

12:56

Autor: Željko Kovačević

foto Ž. kovačević

foto Ž. kovačević

Foto: - / -

U Šumici, na lijevoj dravskoj obali, na prostoru između Pješačkog mosta i Kopakabane, počeli su radovi na uređenju budućeg projekta Poučne staze. Riječ je o projektu Hrvatskih šuma financiranog većinom sredstvima iz EU-a.

Projekt Poučna staza Tvrđavica predstavlja realizaciju dugogodišnje ideje revitalizacije lijeve obale Drave, kod Osijeka, gdje će se u slijedećih šest mjeseci izgraditi staza, vidikovci, nadstrešnice i obavijesne ploče. Hrvatske šume taj su prostor na površini 9,5 ha, nakon sječe 2013. godine pošumili autohtonim vrstama (posađeno je 6 000 sadnica), a nakon izrastanja sadnica krenulo se u realizaciju projekta Poučne staze.
Pješačke staze ukupne dužine 1124m i širine 1.6 m bit će izgrađene od kamena i drvene sječke, uz dva vidikovca od drveta visine do 7,7 m, nadstrešnice sa stolom i klupama te pet obavijesnih ploča
Ukupna vrijednost projekta iznosi 726 057,00 kn, od čega je iznos potpore iz proračuna EU-a 85 % , dok ostalih 15 % na račun poreznih obveznika. S projektom se upoznao Ivan Anušić osječko - baranjski župan. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.