Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek treba uključiti u Europsku kulturnu rutu Secesija

28.01.2019.

12:40

Autor: Iva Fijala

foto: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

Osijek je sa svojim secesijskim nizom ili Pejačevićevim zdencom vrlo zanimljivo odredište za sve ljubitelje secesije pa ga treba promovirati i uključiti u Europsku kulturnu rutu Secesija. O tome se govorilo na seminaru u Osijeku.

Secesija je jedna od posjećenijih kulturnih ruta Europe, a Osijek je najjače hrvatsko secesijsko odredište i pobuđuje najviše zanimanja pa ga svakako treba uklopiti u Europsku kulturnu rutu Secesija, istaknula je predsjednica Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute "Tur Kultur" Dubravka Davidović. Hrvatska će 2020. godine predsjedati Europskom unijom što je jedinstvena prilika da pokažemo sav svoj potencijal na temu ruta. Osim Secesije, postoje još 32 certificirane rute i većina njih prolazi Osječko-baranjskom županijom pa treba iskoristiti njihov turistički potencijal. Ruta Secesija privlači velik broj europskih, ali i azijskih i američkih turista.
Od 33 rute Hrvatska je službeno na njih 9 za koje postoje voditelji ruta, što znači da se netko brine o aktivnostima rute koja svake tri godine prolazi evaluaciju pa se stalno na njoj mora raditi, ističe Davidović. Postoje rute groblja, vina, maslina, termalnih gradova, Napoleona, židovskog naslijeđa i mnoge druge koje tematski obrađuju turistička odredišta i privlače zainteresirane za određeno područje. Danas turizam počiva na interesu pojedinca koji ciljano obilazi odredišta, primjerice posjećuje zemlje kojima je vladao Napoleon, pa treba stvoriti turistički proizvod i ponuditi ga. Kulturne rute idealan su proizvod koji možete ponuditi na tržištu i privući turiste.
Važno je na lokalnoj razini razvijati svijest o potrebi očuvanja kulturne baštine, što se događa u posljednjih tridesetak godina, podsjeća Grgur Marko Ivanković, jer, primjerice, nekoć niste mogli pronaći nijedan relevantan podatak o secesijskim najznačajnijim zgradama u Osijeku u službenoj dokumentaciji konzervatorskoga odjela. No, zahvaljujući organiziranim izložbama, znanstvenim skupovima pa i povezivanjem s drugim gradovima, secesija sve više dobiva na značenju.
Osijek je povezan sa Suboticom u projektu SOS - Subotica Osijek Secesija u sklopu kojeg je izdana brošura i karta sa 30 značajnijih secesijskih građevina u Osijeku u kojem je preko stotinu secesijskih kuća. Grgur Marko Ivanković kao građevine od posebnog značaja ističe Pejačevićev zdenac, jedno od remek djela secesijske kulture koje je 1903. grof Pavao Pejačević darovao građanima Osijeka. Zatim kino Urania koje je projektirao osječki arhitekt Viktor Axmann, a posebnost je našeg grada svakako i secesijski niz koji je primjer secesijskoga urbanizma, dakle šireg promišljanja gradskog uređenja, što do sada nije bilo dovoljno poznato.

Seminar Mreža turističkih ruta Europska kulturna ruta „Secesija - Réseau Art Nouveau Network" namijenjen je prvenstveno turističkim zajednicama, turističkim interpretatorima, turističkim vodičima, lokalnim turističkim agencijama, potencijalnim i registriranim poduzetnicima u kulturi i turizmu te svima koji rade na području turizma na temu kulturnih i turističkih ruta (jedinice lokalne i područne samouprave, razvojne agencije, LAG-ovi, komore, udruge, tvrtke, turistička industrija i ostali zainteresirani).
Uvodne riječi i pozdrav sudionicima seminara uputili su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo" Dijana Katica te predsjednica Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute "Tur Kultur" Dubravka Davidović.
Potom su uslijedila stručna predavanja i rasprave o temama skupa, u što se putem Skypea uključio i Sebastian Bonis, koordinator Europske kulturne rute Secesija (Reseau Art Nouveau, certicificirana kulturna ruta Vijeća Europe), podjela priznanja te šetnja sudionika skupa kroz osječki secesijski niz koju vodi kustos Muzeja Slavonije Grgur Marko Ivanković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.