Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek: U akciji "Total" uhićena 21 osoba

16.05.2019.

15:04

Autor: Marija Petrinović/HINA

foto: HRT/mp

foto: HRT/mp

Foto: - / -

Osječko-baranjska policijska uprava uz pomoć kolega iz devet hrvatskih županija i MUP-a u Zagrebu akcijom "Total" prekinula je lanac proizvođača i preprodavača sintetskih droga, poznatih kao 'osvježivači zraka': 21 osoba s područja Hrvatske je uhićena, nalaze se u pritvoru u Osijeku.

Provedenim pretragama na područjima svih policijskih uprava obuhvaćenim akcijom zaplijenjeno je više kilograma sintetske droge, nekoliko kilograma hašiša, veća količina novca za koji se sumnja da potječe od počinjenja kaznenog djela, te sastavljeni i pripremljeni laboratorij za proizvodnju marihuane - kazao je na konferenciji za novinare voditelj osječko-baranjskog Odjela kriminaliteta droga Ivan Canecki, predstavljajući rezultate kriminalističkog istraživanja provedenog od studenog prošle godine. Zahvalio je svima na sudjelovanju u akciji, ali i medijima koju su javnost upozoravali o opasnostima od konzumacije vrlo opasne droge, sintetskih kanabinoida, odnosno tzv."osvježivača zraka".

Predstavnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Tomislav Štambuk kazao je kako je riječ o jednom od opsežnijih kriminalističkih istraživanja u kojemu je otežavajuća okolnost bila što se za preprodaju droge koristi internet, pa je do izražaja došla sposobnost i profesionalnost rada linije kriminaliteta droga.
"To je poruka hrvatskoj javnosti da se radi o vrlo opasnim sintetskim tvarima,  ali i poruka svima koji u zadnje vrijeme dosta banaliziraju problematiku kriminaliteta droga i stavljaju je na margine", poručio je Štambuk.
Ističe kako se radi o za zdravlje vrlo štetnim sintetskim pripravcima, čiji su konzumenti uglavnom mladi ljudi,  pa je to poruka i mladima da se klone korištenja tzv. "osvježivača zraka".
"Ovime je zadan udarac ilegalnom tržištu sintetskih kanabinoida, koji imaju loš utjecaj na širu populaciju mlađih građana Hrvatske", istaknuo je Štambuk.
U policiji ističu kako su im neki od uhićenih od ranije poznati, ali dodatne pojedinosti nisu željeli iznositi jer se neki dijelovi istraživanja nastavljaju.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.