Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek u hrvatskom vrhu u razvrstavanju otpada

25.08.2016.

13:46

Autor: Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Završen je projekt o održivom upravljanju otpadom koji su u proteklih godinu dana zajednički u sklopu programa prekogranične suradnje provodili Mađarska i Hrvatska, odnosno gradovi Beremend i Osijek s posebnim naglaskom na biootpad

U povodu toga u Osijeku je održana završna konferencija na kojoj je istaknuto da je vrijednost projekta 267 tisuća eura od čega je Europska unija sufinancirala veći dio za nabavku 3.450 posuda za biootpad, te za edukativne radionice po gradskim četvrtima. Direktor komunalne tvrtke "Unikom" Davor Vić rekao je da zbog nepostojanja zakona po kojem bi se postupalo "Unikom" radi samostalno. A samostalno će se raditi sve dok vlada ne donese plan gospodarenja otpadom. Nažalost rok koji je Europska unija postavila, a to je 50 posto razvrstanog otpada više do 2020. godine nego što je bilo 2014. bit će u Hrvatskoj teško dostižan, napominje pomoćnica ministra okoliša i energetske učinkovitosti Lidija Runko Luttenberger, te ističe da je Hrvatska sada tek na 17 posto razvrstanog otpada. Inače ovaj zajednički prekogranični IPA projekt nije i jedini sa susjedima iz Mađarske. "Do sada su zajednički provedena 94 projekta", istakno  je predsjednik uprave Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje Stjepan Ribić.   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.