Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek: U Regionalnoj vinoteci u Tvrđi predstavljen Vinski atlas OBŽ

22.05.2019.

16:01

Autor: Marija Petrinović

foto: OBŽ i HRT/mp

foto: OBŽ i HRT/mp

Foto: - / -

U Vinskom atlasu obuhvaćena je 31 vinarija na području četiri vinogorja u Osječko-baranjskoj županiji. Uz pregršt vrhunskih fotografija, donosi i popise nagrađivanih vina i manifestacija. Listajući Atlas, imate priliku upoznati čovjeka koji stoji iza vina koje pijete – kazao je župan Ivan Anušić.

Vinski atlas izradila je Osječko-baranjska županija. U privlačnom tiskanom izdanju sadrži bitne informacije o vinarijama, kao i o vinskim manifestacijama koje svake godine privlače sve više i više gostiju, ljubitelja eno-turizma.  Iz baranjskog vinogorja predstavljeno je 17 vinarija, iz erdutskog 9, iz đakovačkog tri, te dvije vinarije iz feričanačkog vinogorja. Uz opise svake od predstavljenih vinarija, Vinski atlas daje i pregršt vrhunskih fotografija koje najbolje opisuju sve ljepote vinorodnih krajeva, kao i značajnije popise nagrađivanih vina.

Priručnik je to za hedonističko istraživanje Osječko-baranjske županije – rekla je pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije Tatjana Roth.

Vinarije koje su se predstavile u Atlasu imaju proizvodnju na najmanje jednom hektaru vinograda i buteljiraju svoja vina. A vinari govoreći o sebi, predstavljaju i najzastupljenije sorte svojih vinarija, od koji se mogu izdvojiti bijele sorte kao što su graševina, chardonnay, traminac, bijeli i sivi pinot, sauvignon blanc i zeleni silvanac te frankovka, cabernet sauvignon i franc, merlot, crni pinot, zweigelt  i syrah od crnih sorti.

'Osječko-baranjska županija po mnogočemu je jedinstvena kada je riječ o turističkim atrakcijama - jedan od najznačajnijih turističkih aduta su četiri izvrsna vinogorja koja se protežu na području Osječko-baranjske županije. Ovim Atlasom stavljamo njihovu cjelokupnu ponudu na jedno mjesto. Turisti koji dolaze kod nas, s ovom će brošurom u rukama točno znati gdje otići i kušati vino koje ih zanima. Listajući Atlas imate priliku upoznati čovjeka koji stoji iza vina koje pijete, a onda i samo kušanje vina ima jedan drugačiji doživljaj' – kazao je župan Anušić.

Vinski atlas sadrži informacije  o baranjskom, erdutskom, feričanačkom i đakovačkom vinogorju, od kojih svako krije svoje posebnosti. Produkt takvih posebnosti su jednako izvrsna vina proizvedena u mnogobrojnim vinskim podrumima koji su nanizani na vinskim cestama, a koji ne samo da predstavljaju turističku atrakciju za posjetitelje, nego znatno više od toga jer odišu tradicijom i mirisom visokokvalitetnih vina u čije okuse je utkana ljubav, trud i gostoprimstvo vinara. Eno-ponudu, osobito na istoku Hrvatske prati i bogata gastro-priča. Stoga je logičan slijed izrada gastro-atlasa koji je danas, prilikom predstavljanja Vinskog atlasa, najavio župan Anušić.

- Idući je korak gastro atlas koji će ponuditi autohtonu slavonsku i baranjsku kuhinju koja se izvrsno sljubljuje s vinima našeg podneblja – pojasnio je Anušić.

Vinski i gastro-atlas dio su projekta koji je Upravni odjel za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije osmislio ususret Danima hrvatskog turizma najavljenim od 2.do 5.listopada, a uskoro će, prema najavama organizatora, svjetlo dana ugledati i u multimedijalnom obliku.

- Cilj nam je ponuditi multimedijalnu platformu koja će objediniti našu cjelokupnu turističku ponudu. Multimedijalni sadržaji se za razliku od onih u tiskanom obliku, vrlo jednostavno i u realnom vremenu mogu nadopunjavati čime ćemo svim budućim turistima, kojih je u našoj županiji i općenito na istoku Hrvatske sve više ponuditi uvijek pravovaljane informacije – zaključila je pročelnica Roth.

Vinski atlas dostupan je u uredima turističkih zajednica, vinarijama i Regionalnoj vinoteci u Osijeku te je za sve koji žele saznati više o bogatoj ponudi vina Osječko-baranjske županije – besplatan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.