Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijek za Srebrenicu

10.07.2015.

09:51

Autor: Davor Lončarić/Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga Auxilium i udruga Zdravo trčanje programom Sjećanje danas i sutra u Osijeku obilježavaju 20. godišnjicu srebreničkog genocida.

Na Trgu slobode večeras (10. srpnja) 21,30 bit će upaljeno osam tisuća svijeća, a građani će se moći upisati u knjigu žalosti, odnosno potpore u iskazivanju počasti žrtvama rata i izražavanju sućuti njihovim obiteljima, rodbini i prijateljima. Na sam dan obilježavanja srebreničke tragedije, 11. srpnja bit će održana kratka revijalna utrka osječkim ulicama, kao simbolično priključivanje IV. ultramaratonu Vukovar – Srebrenica, koji se trči u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

„Dragi prijatelji, pozivam vas u osobno ime, u ime udruge Auxilium te u ime udruge Zdravo trčanje da nam se priključite, u nadi da ćete vašim sudjelovanjem pomoći razvoju kulture mira“, kaže Marijan Gubina, predsjednik te humanitarne udruge.
“Mi koji smo preživjeli logore sjećamo se naših braća i sestara te žalosne, namučene djece. Sjećamo se nemilih događaja u kojima su im uzeli sve: slobodu, ponos, sigurnost, bližnje i naposljetku život. Mi koji smo preživjeli svakodnevno se odupiremo teretu zatočeništva koji nosimo na našim leđima i prečesto i pretiho čujemo kako je jedan naš podlegao posljedicama istog. Zbog njih, zbog nas, zbog naše djece i budućih naraštaja moramo ustrajati da ih se ne zaboravi. Nama preživjelima, ostala su sjećanja i sloboda – sloboda da biramo svoj vlastiti put. Ja, logoraš, izabrao sam put na kojem opraštam, ne osuđujem, ne mrzim, šaljem poruku mira i molim se za njih. Vas molim da se trudite činiti isto,” zapisao je Gubina uz poziv na program Sjećanje objavljen da Facebooku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.