Hrvatski radio

Radio Osijek

"Osijeku treba gradonačelnik menadžer"

03.05.2013.

15:08

Autor: Željko Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Brojni programi za zapošljavanje građana Osijeka, socijalno zbrinjavanje, briga za mlade obitelji iz fondova koje će osnovati, zaklade za oboljelu djecu, suradnja s ministarstvima i Europskom unijom temelji su programa kandidata za gradonačelnika Ivice Vrkića.

Predsjednik Programskog vijeća Izbornog stožera Alen Varenina još je jednom podsjetio na sam naziv današnje konferencije za novinstvo kako Osijeku treba gradonačelnik menadžer koji će biti u stanju brzim reakcijama mijenjati negativne trendove te raditi na dobrobit građana s brzom, učinkovitom i fleksibilnom gradskom upravom koja će slušati građane. Iako su se u Izbornom stožeru Ivice Vrkića kojeg u ime grupe birača podupiru SDP, HNS i HSU, bavili i obrazovanjem, ekologijom, turizmom, urbanizmom i ostalim temama najvažniji će im biti programi zapošljavanja, socijalni programi, programi za mlade, za umirovljenike te osnivanje fondova i zaklada iz kojih će se  pomagati obrtnicima, socijalno ugroženima i bolesnoj djeci. Program je naglasio je Vrkić nastao u razgovoru s građanima, a ne s jednim čovjekom. Zakucali su, navode, na više od 200 vrata poslali 40 tisuća dopisnica na koje su dobili više tisuća odgovora, a uz to, uvažili su i sve što su im građani rekli i „na kavama“ Namjeravaju iskoristiti neaktiviranu gradsku imovinu, a gospodarstvo oživjeti malim i srednjim poduzetništvom koje će uz pomoć EU fondova biti potpomognuto subvencijama i garancijama. Ušteda energije na zgradama i zelena gradnja, samo su primjer, istaknuo je Vrkić. Besplatni vrtići za sve,  uz ogradu kako će se u prvim danima mandata to odnositi samo na socijalno ugrožene. Preispitivanje rada komunalnih poduzeće u korist građana koji će plaćati manje doprinose. Vrkić obećava i smanjenje komunalnih doprinosa u prigradskim naseljima te sređivanje katastarskih čestica na Vijencu Ivana Meštrovića, Sjenjaka i Juga II na trošak gradske vlasti kako bi se omogućilo vlasnicima da lakše sklapaju kupoprodajne ugovore.

Vladimir Ham je govorio o potrebi zadržavanja mladih u gradu, jer kako ističe, ne samo da mladi koji dolaze studirati u Osijek ne ostaju u gradu već iseljavaju i žitelji. Ham tvrdi kako postoji mogućnost za rješavanje stambenog pitanja mladih uz stambeni fond kroz koji bi se financirao određeni dio vrijednosti kredita. Zalagat će se i za zdravu hranu u svim školama i vrtićima te za jednosmjensku nastavu i topli obrok uz produženi boravak, a vjeruje kako će se „…u suradnji s državom, umjesto inata, sve to moći napraviti.“ Drugi kandidat za mjesto zamjenika gradonačelnika Denis Ambruš govorio je o potrebi dogradnje i obnove umirovljeničkih domova u Osijeku te organiziranju dnevnog boravka starijih građana. Sve bi bilo uklopljeno u plan novog prostornog uređenje koji bi obuhvaćao i uređene vanjske prostore poput parkova i vrtova.

„Najvažnije je da se već ovog trenutka u suradnji s EU-om pregovara o projektima za slijedeće četiri godine!“ – pohvalio se Ambruš

Uz sve Vrkićev tim priprema i zakladu za djecu oboljelih od malignih bolesti te će raditi na osnivanju centra za autizam.

Vrkić drži kako je „Osijek pao na koljena i kako su ljudi siromašni jer njima vladaju bogati, a kad se njih skloni s vlasti do daha će doći siromašni!“ 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.