Hrvatski radio

Radio Osijek

Osijeku trg ili ulica Krunoslava Slabinca?

21.11.2020.

19:02

Autor: Davor Lončarić

foto: Zarko Basic/PIXSELL (HRT web)

foto: Zarko Basic/PIXSELL (HRT web)

Foto: - / -

Saborski zastupnik HDZ-a Ivan Radić pokrenuo je na društvenim mrežama inicijativu da Osijek jedna ulice ili trg u gradu dobije ime Krunoslava Kiće Slabinca, glazbene legende grada na Dravi koja nas je napustila prije nekoliko dana.

Radić je na svojoj Facebook stranici istaknuo kako želi čuti što građani Osijeka misle o ideji da Krunoslav Slabinac "dobije" trg u Osijeku, prije nego što pokrene proceduru da se to i učini. Objavu je naslovio rečenicom - "Osijek kao svjetski centar tamburice i trg koji će nositi ime Kiće Slabinca". 

"Otišao je čovjek čija je pjesma obilježila živote Osječana svih generacija, doslovno od rođenja do ukopa. Više ili manje slušali su ga ljubitelji svih žanrova od onih koji vole tamburicu, pop ili rock. Čitam rasprave ovih dana o tome kakav je bio privatno. Naravno da ima različitih mišljenja, kao na koncu i o svakome od nas. Ipak vjerujem da oko jednog možemo biti suglasni: radi se o jedinstvenom umjetniku koji je pronio tamburicu i Slavoniju svijetom uvijek ponosno ističući da je Osječanin. On je naš Oliver, naš Arsen, naš Mišo, možda i više. Toliko poseban i duboko urezan u identitet svakog tko se ovdje rodi. Njegova glazba je trajna vrijednost kojom se moramo ponositi, koju moramo obilježavati i više nego smo to radili dok je Kićo bio živ", napisao je Ivan Radić.

Predlaže također da se svake godine organizira jedan koncert u gradu posvećen Kići Slabincu te da prostor na kojem se nekada nalazio "Radnjak" odnosno Radnički dom u kojem je počela karijera Krunoslava Slabinca dobije naziv Trg Krunoslava Slabinca.

Inače, sutra se održavaju unutarstranački izbori Hrvatske demokratske zajednice i u osječkom gradskom odboru HDZ-a Ivan Radić bit će ponovno izabran za predsjednika kao jedini kandidat. Kandidati za tri potpredsjednička mjesta su Nataša Tramišak, Josip Škorić, Josip Mihaljević i Ante Šimić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.