Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječani obilježavaju Međunarodni dan žena

07.03.2017.

23:14

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni dan žena prigodnim se programima obilježava u Osijeku. Ruže će sugrađankama darivati gradonačelnik, predstavnici političkih stranaka, ali i osječki dimnjačari .

Gradonačelnik Ivan Vrkić obilježit će Međunarodni dan žena podjelom ruža u 10 sati na Glavnoj tržnici, te u 10 sati i 30 minuta na tržnica u Donjem gradu. Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin sa suradnicima ruže će dijeliti na Trgu Ante Starčevića u 10 i 30, a HNS Osječko-baranjske županije darivat će svoje sugrađanke ružama i čokoladicama u 11 sati na Glavnoj tržnici, a u 15 i 30 na Jugu dva kod Konzuma. Akcija za Dan žena održat će se i u podružnicama Podgorač, Đakovo, Popovac, Bilje, Koška, Valpovo, Belišće, Vladislavci, Šodolovci, Antunovac i Feričanci.

Humanitarna udruga Rijeka ljubavi poziva u 11 će sati na središnjem trgu dijelili prigodne poklone ( kavu, šalice, kilogram šećera ), a za najmlađe sugrađane osigurali su i slatke krafne.

Dimnjačari s ružama čekaju od 17 do 19 sati u Portanovi, a uz dar možete dobiti i brojne korisne informacije o radu tvrtke i prevenciji požara.

"Ideja za obilježavanje Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do nezadovoljstva zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice su prosvjedovale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija. Te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije. Prosvjedi 8. ožujka događali su se i sljedećih godina, a među najpoznatijima je  bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila 'Međunarodni dan žena' na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Sljedeće godine je Međunarodni dan žena obilježen od preko milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Ti događaji su koincidirali s požarom u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, nakon koga su slabe mjere sigurnosti na radu okrivljene za veliki broj žrtava. U početku prvog svjetskog rata žene širom Europe su 8. ožujka 1913. održale demonstracije za mir. Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadij ruske revolucije. Nakon oktobarske revolucije, boljševička feminstkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Lenjina da 8. ožujka postane državni praznik, te se tijekom sovjetskog razdoblja koristio za obilježavanje "herojstva radnica". Međutim, u mnogim komunističkim državama taj je praznik izgubio svoju ideološku osnovu i postao prilika muškarcima za iskazivanje ljubavi i poštovanja prema pripadnicama suprotnog spola, posluživši kao svojevrsni amalgam Majčinog dana i Valentinova u zapadnim državama." /izvor Wikipedija/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.