Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječani obilježili Dan antifašističke borbe

22.06.2015.

12:06

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Polaganjem vijenaca na spomen - kosturnici u Perivoju kralja Tomislava, predstavnici grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i udruga antifašističkih boraca i antifašista odali su počast žrtvama fašizma te se prisjetili pokreta otpora fašističkoj okupaciji četrdesetih godina prošlog stoljeća.

Gradonačelnik, Ivan Vrkić, rekao je da su dva značajna ovotjedna praznika smisaono povezana i da je vrijeme da usvojimo ono najbolje iz naše povijesti i počnemo iz nje učiti. Kada je riječ o spomeniku žrtvama fašizma koji je srušen tijekom Domovinskog rata, povjesničari upozoravaju da je u Perivoju kosturnica civilnih žrtava fašizma koja je 1945. napravljena na prijedlog Kamila Firingera te da zaslužuje biti primjereno obilježena. Gradonačelnik Vrkić kaže da je Grad u izradi idejnog projekta te da će se graditi kada bude bilo sredstava. 

 

Sat povijesti održao je Jovan Nišević, zamjenik predsjednika UABA Osijeka, koji je podsjetio da je u antifašističkom pokretu u Slavoniji sudjelovalo 70 tisuća boraca, od kojih je 33 tisuće poginulo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.