Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječani prošetali sa slijepima

15.10.2015.

16:41

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni je dan slijepih ili Dan bijeloga štapa. U Osijeku ga je obilježila Športska udruga slijepih "Svjetlost" i to akcijom "Prošetajmo zajedno". Cilj joj je upoznati i širu populaciju s problemima s kojima se slijepi svakodnevno suočavaju, ali i razbiti predrasude o slijepim osobama.

U akciji su svi imali prigodu prošetati s povezom preko očiju, uz pomoć bijelog štapa i time se upoznati s mogućnostima kretanja slijepe osobe u slobodnom prostoru. Naravno tu je i značenje bijelog štapa koji slijepima služi za orijentaciju kretanja, a ostale upozorava na slijepu osobu koja sudjeluje u prometu.
Akciji su se pridružili učenici osječkih osnovnih škola, a svim zainteresiranim građanima predstavljena su i pomagala kojima se koriste slijepe osobe.
Slična šetnja, ali u suradnji s Muzejem likovnih umjetnosti i Turističkom zajednicom grada Osijeka održana je jučer, no ona je bila zamišljena tako da osobe oštećenog vida upoznaju kulturnu baštinu. Slijepi i slabovidi članovi udruge ŠUS Svjetlost zajedno s mladim volonterima, muzejskom pedagoginjom Muzeja likovnih umjetnosti i vodičem Turističke zajednice Grada Osijeka obilazili su Trg sv. Trojstva u Tvrđi, te kroz informacije, dodir, provjere i orijentaciju upoznavali javni prostor i pritom uz usmena objašnjenja koristili taktilne ploče koje sadržavaju tlocrt Tvrđe i pročelja svih povijesnih zgrada i spomenika. „Cilj ove akcije je povećati sposobnost slijepih i slabovidnih u obilasku svog grada, povećati znanje o povijesno-kulturnim znamenitostima i u isto vrijeme senzibilizirati i obučiti mlade građane na susret i pravilno pomaganje osobama s oštećenim vidom“, objasnio je Stojan Bjelajac iz Športske udruge slijepih „Svjetlost“ Osijek.
Teško pronalaze posao
Slijepe osobe jako teško pronalaze posao bez obzira na svoju naobrazbu, vještine ili znanja. Većina poslodavaca ima predrasude o mogućnostima slijepih – upozoreno je danas uz Međunarodni dan bijelog štapa.
„Svakodnevni problemi slijepih gotovo su nezamislivi onima koji vide. Oni koji ne vide, trebaju našu pomoć u svakom trenutku u danu. Bijeli štap je njihova produžena ruka. Sve ostalo, izvan dosega toga štapa, velika je nepoznanica, ali i opasnost za osobu koja ne vidi. Zato je važno i neophodno konstantno pratiti specifične potrebe i probleme slijepih. Slijepe osobe ravnopravni su članovi našega društva. Na svima nama je odgovornost da toga budemo svjesni svaki dan u godini“, priopćenjem su se uz današnji dan oglasile članice Foruma žena SDP-a Đakovo.
A Hrvatski savez slijepih još je jednom upozorio na lošu suradnju s nadležnim državnim institucijama koje nisu ispoštovale obvezu donošenja zakonskih odredaba o dodatku na sljepoću kojim bi se slijepim i slabovidnim osobama omogućilo podmirenje troškova i potreba koje imaju u svakodnevnom životu.
Sa ciljem da još jednom upozore na te probleme, Hrvatski savez slijepih organizirao je susret s predstavnicima stranaka koje će sudjelovati na parlamentarnim izborima i obrazložio pet prijedloga za poboljšanje položaja slijepih i slabovidnih, kako više ne bi bili građani drugog i trećeg reda.
Predsjednik Hrvatskog sveza slijepih Vojin Perić rekao je da je riječ o inkluzivnom dodatku, omogućavanju kvalitetnog obrazovanja i rehabilitacije, te zapošljavanja i sustavnog financiranja udruga koje skrbe o slijepim i slabovidnim osobama.
Potporu slijepim osobama pismom je uputila pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak ističući kako je naknada za osobe s oštećenjem vida u Hrvatskoj među najnižima u Europi, te da smo još uvijek društvo koje tim osobama stvara prepreke i puno je predrasuda koje im priječe ravnopravno sudjelovanje u životu zajednice. Iznos maksimalne novčane naknade od 500 kuna, koju ostvaruju slijepe osobe, nedostatan je za podmirivanje njihovih potreba, poručila je Slonjšak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.