Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječani proslavili Praznik rada

01.05.2015.

14:00

Autor: Samir Klasiček

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni praznik rada Osječani su tradicionalno proslavili na lijevoj obali Drave gdje je podijeljeno 2.500 porcija graha koji su skuhali 'majstori kotlića'.

Proslavu su organizirali Grad Osijek, Sindikat PPDIV-a i Savez samostalnih sindikata Hrvatske. Sav je grah podijeljen, no mnogi su primijetili kako se okupilo manje ljudi nego prijašnjih godina.
Slavimo tradiciju, ali se ne ponosimo trenutačnim stanjem i zbog toga smo se priključili sindikatima u organiziranju proslave. Živimo u teškim vremenima, no uzdam se u to da je mlada generacija puno pametnija i zrelija i da će oni pokrenuti izlazak iz krize. Na nama je da pokušamo reindustrijalizirati ovaj prostor, a sve moje aktivnosti vezane uz zone i razgovore s ulagačima poduzimam u tome smjeru – rekao je, gostujući u našem programu, gradonačelnik Ivan Vrkić.
Gradonačelnik se, inače, nije obraćao okupljenima na lijevoj dravskoj obali. To je prepustio svojem zamjeniku Denisu Ambrušu. Proslavi su se priključili europarlamentarka Biljana Borzan i saborski zastupnik Domagoj Hajduković.
Svi u Hrvatskoj, i vlast i oporba, moraju voditi računa o ugroženim radničkim pravima. Iako je središte sindikalnih prosvjeda danas u Sisku, svaki bi grad danas mogao biti Sisak. Slušamo kako se hvale sa smanjenjem nezaposlenosti, no barem 150 tisuća nezaposlenih nikada neće dobiti posao jer ih nitko ne treba i bit će vječno na Zavodu za zapošljavanje – upozorio je predsjednik Sindikata PPDIV-a Hrvatske Šimo Orešković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.