Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječani se dobro nose s petim toplinskim valom

12.08.2021.

12:02

Autor: Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

Foto: - / -

Meteorolozi su za danas najavili vrhunac ovotjednog toplinskog vala koji je u Europu donio vreli zrak iz Afrike. Osječani se, iako su temperature danima iznad 30 Celzija, s vrućinom, za sada, dobro nose pa hitne službe nemaju povećani broj poziva i intervencija.

 

"Visokim temperaturama usprkos, ne bilježimo povećani broj poziva i intervencija" kaže voditeljica Medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu Osječko - baranjske županije Sunčica Prašnički. Dodaje da je tijekom prva četiri toplinska vala bilo 20 do 30 posto više intervencija, a zanimljivost je da ove godine do sada na osječkim plažama i popularnoj Kopiki zbog toplinskih udara - nisu intervenirali.
U osječko-baranjskom ZZHM-u preporučuju kroničnim bolesncima da redovito uzimaju svoju terapiju, da budu primjereno odjeveni ovim vremenskim uvjetima, u unutarnjim i vanjskim prostorima te da izbjegavaju izlazak na otvoreno od 10 do 17 sati.
Građanima se preporučuje da razlika između vanjske i unutarnje temperature u domovima ne bude veća od pet do sedam stupnjeva. Također se preporučuje konzumiranje laganije hrane, uzimanje puno tekućine, posebice vode i mineralne vode, ali uz izbjegavanje alkohola i gaziranih sokova.

"Pijemo puno vode, držimo se hlada, ne izlazimo ako ne moramo" kažu nam Osječani kada ih pitamo kako se nose s visokim temperaturama, a podijelili su s nama i nekoliko recepata za osvježavajuće napitke.

 

 

 

Osječani vs peti val vrućine

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.