Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječani se oprostili od Krunoslava Kiće Slabinca

19.11.2020.

14:49

Autor: VD/TM

foto: HRT Radio Osijek

foto: HRT Radio Osijek

Foto: - / -

Uz zvuke Otiš'o je s mirisima jutra i Pjesmom rastanka 50-tak slavonskih i baranjskih tamburaša uz mnogobrojne sugrađane na središnjem osječkom trgu oprostili su se od Krunoslava Kiće Slabinca .

U isto vrijeme, 12:40 minuta na zagrebačkom Mirogoju održan je i službeni ispraćaj što je simbolično obilježeno diljem Slavonije. Njegov rodni Osijek, Đakovo, Požega, Županja, Slatina, Sopje i brojna druga mjesta ispratili su ga onako kako zaslužuje - pjesmom i suzama.

- Suze nisu loše i treba ih isplakati, no ono što želim je da prevladaju najljepše uspomene koje su nam ostale. Kićo je veći od ovoga što osjećam,a riječi su slab način opisivanja jednog takvog čovjeka. Bio je glazba, ostat će glazba i dok god mi živimo uživat ćemo u njegovim pjesmama i živjet će vječno, rekao je tom prilikom poznati osječki tamburaš Željko Lončarić Žec.

Po završetku tamburaškog dijela ispraćaja, povorka od više stotina okupljenih uputila se na promenadu gdje su u spomen na našeg legendarnog glazbenika u Dravu puštene ruže.

Podsjetimo, rođen je u Osijeku 1944. godine. U osnovnoj školi počeo je glumiti. Svirao je i tamburicu, a prvi susret s glazbom Elvisa Presleya uzrokom je Kićinog preusmjeravanja isključivo na gitaru i nastupanje u bendovima Tornado, Kon-tiki, Dinamiti. Nakon povratka s odsluženja vojnoga roka svoju glazbenu karijeru nastavlja kao solo izvođač te seli u Zagreb. 

Poznat je po pjesmama: ”Plavuša”, "Zbog jedne divne crne žene", "Pjevat će Slavonija", “Otiš’o je s mirisima jutra”, "Inati se Slavonijo" i brojnim drugim bezvremenskim kompozicijama.

Tijekom karijere surađivao je s brojnim autorima. Prije deset godina Krunoslavu Slabincu dodijeljena je Zlatna plaketa "Grb Grada Osijeka" za životno djelo, a za životno djelo pet godina kasnije nagradila ga je i Osječko-baranjska županija. "U 50 godina karijere Krunoslav Slabinac pionirski je probijao barijere i otvarao nove stranice glazbene i kulturne baštine te za života postao dijelom povijesti ovoga kraja", stajalo je u obrazloženju te nagrade koja je za životno djelo dodijeljena glazbeniku koji je ime svojega grada, Slavonije i Baranje pronosio diljem svijeta.

Željko Lončarić Žec i Stjepan Jeršek Štef

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.