Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječka "burza" sjemena

07.03.2015.

14:59

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječka udruga OSPERA privukla je danas u velik broj vrtlara koji su razmjenjivali sjeme povrća i cvijeća i sudjelovali na radionici kućnog kompostiranja.

Uz udrugu OSPERA (Osječki permakulturni aktivisti) bili su tu svi oni koji žele sačuvati autohtone vrste i poticati permakulturu, razmjenu znanja i vještina i stvarati zdravije i kvalitetnije okruženje - Ekološki certificirani proizvođači hrane, volonteri građanske inicijative SEG Osijek (Solidarna eko grupa Osijek), primjerice. Dragica Pavelik uzgaja eko povrće i voće u Čepinu i donijela je sjeme na razmjenu, a članica je Grupe solidarne razmjene - GSR-a, koja povezuje ekološki certificirane proizvođače hrane s potrošačima na tržnici Mačkamama. 

"Cecilija i Damir Martinović na razmjenu sjemena došli su iz Valpova dok je Marko Horvat stigao iz Njemaca i doneo lukovice luka i češnjaka te sjeme bundeva i kiwana, a iz Vukovara su došli Bruno i Matej po sjeme za svoj povrtnjak koje su našli kod Maje i Maria iz Đurđenovca koji tamo rade svoj permakulturni vrt", provela nas je kroz svojevrsnu burzu održanu u Osijeku Roberta Sorić iz Agroglasa.
Veliko zanimanje bilo je i za dio štanda na kojem je Dražen Karačić Šoljić iz grupe Volim rajčice 
izložio i dijelio više od 50 različitih sorti rajčica. Sorte su probrane i umnožene unatoč lošoj 2014. godini. 

Jasmin Didović u Osijek je stigao čak iz okolice Zagreba kako bi zainteresiranim prezentirao uzgoj kalifornijskih glista, a istovremeno je demonstrirao kako kompostirati s glistama u zatvorenom prostoru. "Treba mi 4 minute i 29 sekundi da napravim glistama postelju i naselim ih", kaže Didović koji je posjetiteljima zainteresiranima da svoj organski otpad pretvore u kvalitetno organsko gnojivo gliste dijelio besplatno. Jedan od onih koji je svoje prvo klupko glista ponio kući je Ivica Somolanji, jer se kod susjeda uvjerio u čuda koja čini glistinac.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.