Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječka europarlamentarka B. Borzan izvjestiteljica za zelenu ekonomiju

02.09.2020.

16:20

Autor: priopćenje

foto ured B.Borzan

foto ured B.Borzan

Foto: - / -

Potpredsjednica socijalista i demokrata u Europskom parlamentu Biljana Borzan imenovana je izvjestiteljicom za zelenu ekonomiju u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača. Glavni cilj je povećati trajnost proizvoda i zabraniti ugrađene kvarove kako bi potrošači dobili najviše za svoj novac.

Još u ožujku Komisija je objavila vrlo ambiciozan prijedlog povećanja održivosti europskog gospodarstva i pred nama je puno posla. Želimo smanjiti odlaganje otpada u okoliš, prije svega elektroničkog otpada, namještaja, tekstila i građevinskog otpada. Također, cilj je i osnažiti gospodarstvo stvaranjem novih radnih mjesta u zelenim djelatnostima - objašnjava Borzan.
Borzan kaže kako je najvažnije da potrošač zna točno kakav proizvod kupuje, koliko će trajati, koja je mogućnost da se u slučaju kvara popravi i koliko će ga to koštati. To su važni elementi koje industrija sada nije dužna dati, a koji bi značajno mogli smanjiti količinu otpada u okolišu. Čak 87 posto građana smatra da bi proizvođači elektroničkih uređaja trebali omogućiti lakši popravak. Neki nacionalni sudovi su već kaznili proizvođače koji namjerno ugrađuju kvarove u uređaje kako bi primorali korisnike da kupe nove odmah po isteku jamstva.
- Planiramo zahvatiti što širi raspon proizvoda, iduće godine bi trebali imati dugo očekivani prijedlog da se uvede isti punjač za sve manje elektroničke uređaje. Također, radimo i na razvijanu oznake popravljivosti po kojoj bi kupac lako mogao procijeniti isplati li mu se kupovati neki proizvod na osnovi očekivanog trajanja, dostupnosti i cijene rezervnih dijelova. Oni koji svoje stare uređaje poprave ili vrate proizvođaču bi trebali dobiti financijski poticaj - objašnjava Borzan.
Borzan očekuje da će pregovori biti jako teški jer industrija već pokazuje otpor, posebno u pogledu zabrane ugrađenih kvarova i oznaka trajanja uređaja.
- Ja sam navikla raditi pod pritiskom. Predstavnici industrije su me u prošlom mandatu sarkastično zvali svojom ljubimicom. Međutim, unatoč pritisku postigli smo rezultate u izjednačavanju kvalitete proizvoda na istoku i zapadu EU. Neću stati dok ne osiguram da građani dobiju najbolje za svoj novac - kaže Borzan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.