Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječka europarlamentarka Borzan: Više zarađuju-više varaju na kvaliteti

23.01.2020.

11:22

Autor: Monika Kralj

foto ured B. Borzan

foto ured B. Borzan

Foto: - / -

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta je raspravljao o novoj studiji Europske komisije o plasmanu naizgled istih proizvoda različite kvalitete. U raspravi je sudjelovala i potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan.

iz priopćenja osječkog ureda Biljane Borzan: 

„Žao mi je što ovu studiju nismo imali ranije dok smo vodili rovovsku bitku za izjednačavanje kvalitete proizvoda u EU. Naime, s ovom studijom padaju u vodu dva argumenta koja je industrija koristila da bi opravdala plasman proizvoda lošije kvalitete u neke države članice. Prvi je da je dvostruka kvaliteta uzrokovana različitim preferencijama potrošača u različitim državama članicama. Ova studija je pokazala da potrošači u polovici ispitanih slučajeva preferiraju proizvod iz države članice koja nije njihova. Drugi argument koji pada u vodu je da je u nekim zemljama standard niži, pa su proizvodi jeftiniji i zato je njihova kvaliteta niža! Ova studija je pokazala da je utjecaj cijene na kvalitetu minoran.“, objašnjava Borzan.

Podsjetimo, istraživanje koje je Borzan napravila u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu je pokazalo da je trećima proizvoda na hrvatskom tržištu lošija od onih na njemačkom, a posebno su zabrinjavajući primjeri bili Hipp dječje hrane koja je u Hrvatskoj bila manje zdrava, ili Wudy hrenovke koje u Hrvatskoj uopće nisu imale mesa za razliku od njemačkog proizvoda. Ta studija je bila veliki argument u pregovorima o zabrani takve prakse u EU.

„Pokazalo se i da kompanije koje su veće i imaju veći profit češće stavljaju proizvode dvostruke kvalitete na tržište. Kako bismo se borili s takvim tržišnim igračima moramo osnažiti tržišne inspekcije, nacionalna tijela za provedbu i naravno potrošače“, rekla je Borzan. Pokazalo se da što je kompanije više zarađuju, češće će varati na kvaliteti proizvoda, zaključuje se u priopćenju iz ureda Biljane Borzan. 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.