Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječka Gradska uprava najavila nove tretmane protiv komaraca

24.08.2020.

14:14

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek/D.L.

foto Radio Osijek/D.L.

Foto: - / -

Zbog trenutno povišenih vodostaja Dunava i Drave u Osijek je stigla nova generacija komaraca, pa je grad Osijek osigurao dodatna sredstva za njihovu kontrolu i tretiranje, koje će se obaviti danas i sutra, izvijestila je osječka Gradska uprava.

Prema preporukama županijskog Zavoda za javno zdravstvo u ponedjeljak i utorak, u večernjim satima, provodit će se se adulticidni tretmani komaraca sa zemlje u cijelome gradu. U ponedjeljak će se tretirati dvije tisuće hektara površine istočnog dijela grada, a u utorak dvije tisuće hektara površina zapadnog dijela grada, priopćila je Gradska uprava.

Proteklih dana Drava i Dunav izlili su se u naplavna područja, što je stvorilo idealne uvjete za razvoj nove generacije komaraca. Služba Zavoda za javno zdravstvo odradila je na ovim područjima larvicidne tretmane, no Dunav je donio vodu i u Kopački Rit, te na druga nedostupna područja, pa je u Osijek stigla očekivana nova generacija komaraca, navode iz Gradske uprave.
Pročelnik gradskog Upravnog odjela za socijalnu zaštitu i zdravstvo Romano Kristić ističe u kako se ovome trenutku pojavljuje intenzivan ulet komaraca s istočne strane grada , zbog visokih razina Dunava. Podsjeća kako je Grad dosad proveo sedam larvicidnih i 18 adulticidnih tretmana, od kojih su četiri bila iz zraka, ali i napominje da su "okolne općine i gradovi i ove godine propustili larvidicne tretmane prije izlijetanja komaraca", a radi se o području od oko 30 tisuća hektara poplavnih površina.
"Upozoravali smo i nastavljamo upozoravati na nužnost larvicidnih tretmana prije izlijetanja. Grad Osijek ih je proveo, no samo 6 posto poplavnih površina je na području grada. Potreban je sinergijski rad svih općina i gradova u Osječko-baranjskoj županiji, u suprotnom će naši tretmani biti nedovoljno učinkoviti", istaknuo je Kristić.
U Gradskoj upravi podsjećaju kako je grad Osijek još u siječnju donio Provedbeni plan dezinsekcije i deratizacije te Godišnji program mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti, a u gradskom proračunu osigurano je 2,1 milijuna kuna.
Napominju kako od prošle godine Grad ima ugovore za larvicidne i adulticidne tretmane sa zemlje, te za usluge stručnoga nadzora, a da županijski Zavod za javno zdravstvo, kao stručna služba i ugovorni partner grada Osijeka, upravlja cijelim sustavom kontrole komaraca u gradu Osijeku i cijeloj Osječko-baranjskoj županiji.

pročelnik Romano Kristić, javljanje u emisiju Dobar dan sa Samirom Klasičekom

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.