Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječka gradska uprava štedi energiju

23.07.2022.

13:28

Autor: Radio Osijek/TM

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Screenshot / -

Uvažavajući preporuke Europske komisije za uštedom energije u javnim zgradama i Grad Osijek je svojim zaposlenicima poslao upute kako, za početak, u ljetnim mjesecima uštedjeti energiju. Kontrolira se upotreba klima, elektroničke opreme, na printanje i fotokopiranje ide samo ono što je zaista potrebno.

„Ni Grad Osijek nije imun na globalna zbivanja poput energetske krize prouzročene ratom. Već prvim projekcijama utvrdili smo da spuštanje odnosno podizanje temperature ovisno radi li se o grijanju ili hlađenju prostorija za samo stupanj do dva može dovesti do uštede energije od 5% do 15%. Ušteda energije dovodi i do financijske uštede što je također važno u vremenu koje je pred nama”, izjavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Upute su poslane elektroničkom poštom svim zaposlenicima gradske uprave, a u njima se nalaže da klima uređaje koriste na temperaturi ne nižoj od 25 °C. Ono što bi trebalo biti pravilo i bez sadašnje zabrinjavajuće situacije s energentima, u uputama se navodi kako pri tome vrata i prozore trebaju držati zatvorenima.

Na kraju radnog vremena klima uređaje zaposlenici gradske uprave trebaju isključiti.

„Koristite samo nužna svjetla. Ugasite suvišnu rasvjetu u hodnicima, stepeništima, skladištima, i sl., osim ako nije potrebno iz sigurnosnih razloga. Postavite računala, fotokopirne uređaje i ostale strojeve u stand-by način rada tijekom radnog vremena. Pripazite da na kraju radnog dana sva oprema koja ne mora biti u stand-by modu, bude isključena. Prije printanja pregledajte dokument – provjerite postoje li stranice koje nije potrebno printati. Što manje papira koristite, to manje energije trošite”, stoji u uputama.

Na kraju se napominje da će se djelatnicima koji koriste uredske prostorije na drugom katu, u potkrovlju u što kraćem roku osigurati i zaštita prozora od sunca, tzv. sjenila kojih sada nema.

„Štedljivo ponašanje zaposlenika preporučit će se i svim sastavnicama gradskoga sustava”, priopćeno je iz Ureda osječkog gradonačelnika.

 "Ušteda neće biti velika, otprilike 15 posto odnosno stotinjak tisuća kuna mjesečno, rekao je predstavnik gradske uprave Karlo Šatvar, no kako je istaknuo važna je poruka koju šaljemo ne samo našim djelatnicima već i građanima.

Treba istaknuti da je u sustavu gradske uprave zaposleno oko dvije tisuće osoba, no preporuke za štednju odnose se na trećinu zaposlenih u administrativnim, ali ne i javnim prostorima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.