Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječka pivovara gradit će tvornicu slada i pogon za preradu hmelja

29.06.2020.

12:38

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Sporazum o suradnji Pivovara je potpisala s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom te Poljoprivrednim institutom na projektu „Izgradnja tvornice slada i pogona za preradu hmelja, nadzora nad proizvodnjom i preradom strateških sirovina za proizvodnju piva.

"Želimo unaprijediti  kvalitetu te povećati proizvodnju piva na području Osječko-baranjske županije u jednoj od najstarijih pivovara u Hrvatskoj. Veliki se potencijali kriju u proizvodnji hmelja i ječma te konačnog proizvoda - piva", istaknuo je uime domaćina župan Ivan Anušić te pohvalio suradnju pivovare s fakultetima i institutom.  

Riječ je o projektu vrijednom od 15 do 20 milijuna eura koji bi trebao imati nekoliko faza, naglasio je direktor pivovare Ivan Komak. "Željeli bismo u ovom izazovnom vremenu proizvoditi nešto zdravo i prirodno te zadržati hrvatsku kunu u hrvatskom džepu. Nema nam napretka bez nove vrijednosti u privredi. Moramo proizvoditi da bismo opstali. Nadam se da smo na dobrom putu da napravimo sladaru i plantažu hmelja. Ovo je tek početak, očekujemo pomoć Vlade i Europske unije. U fazi smo rješavanja dokumentacije i nadamo se kako, uz dobru podršku, prvi dio projekta može biti ostvaren za dvije godine", naglasio je Komak te se potužio na malu prozvodnju od 90 tisuća hektolitara piva, u odnosu na postojeći kapacitet od 500 tisuća hektolitara. "Problem nam je tržište  te smo tražili smanjenje trošarina".    

Rektor osječkog sveučilišta Vlado Guberac izrazio je zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma. "Fakultet agrobiotehničkih znanosti ima tradiciju dugu 60 godina i znanstvenike koji godinama provode projekte na ozimom i jarom ječmu. Rezultati govore da različite sorte ječma usvajaju ili ne usvajaju teške metale. Imamo i sortiment koji ne usvaja selen te onaj koji je prilagođen ekološkoj proizvodnji ako je u pitanju pivarska industrija. Taj će fakultet raditi i analize plodnosti, popravak pH te čitav niz agrotehničih mjera koje će potpisnicima sporazuma dati rezultate u cilju poboljšanja prinosa, kvalitete i ekološke prozvodnje. Poljoprivredni institut kao jedan od najstarijih u Hrvatskoj, najveći je izvoznik sjemena sorata i hibrida kako u Europskoj uniji tako i na Bliskom istoku. On će, s bogatim sortimentom jarog i ozimog ječma, dati veliki doprinos odabiru genotipova povoljnih za pivarsku proizvodnju, otpornih na napade bolesti i štetnika te prilagođenih za ekološku proizvodnju. Prehrambeno će tehnološki fakultet sa svojim profesorima sudjelovati u poboljšanju tehnološkog postupka dobivanja piva".         

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.