Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječka Slagalica upravlja Fondom za aktivno građanstvo

12.03.2020.

13:09

Autor: Monika Kralj

Osječka Slagalica upravlja Fondom za aktivno građanstvo

Osječka Slagalica upravlja Fondom za aktivno građanstvo

Foto: - / -

U Osijeku je održana Uvodna konferencija Fonda za aktivno građanstvo kojim će upravljati osječka Zaklada za razvoj lokalne zajednice Slagalica u konzorciju sa Zakladom za ljudska prava i solidarnost Solidarne, Udrugom SMART i Centrom za informiranje, suradnju i razvoj nevladinih organizacija.

Osam i pol milijuna eura za petogodišnji program osigurano je iz sredstava Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma a niz je područja djelovanja za koja je krenulo otvaranja natječaja: demokracija, ljudska prava, rodna ravnopravnost, socijalna pravda, podrška ranjivim skupinama, zaštita okoliša i klimatske promjene. Program se provodi s ciljem smanjenja društvenih i gospodarskih nejednakosti u Europi i jačanja suradnje između država darovateljica Islanda, Lihtenštajna i Norveške s Hrvatskom a Fond će omogućiti financijsku podršku i osnaživanje kapaciteta sektora i organizacija civilnog društva, jačanje njihove uloge i djelovanja u promicanju demokratskog sudjelovanja, aktivnog građanstva i ljudskih prava u Hrvatskoj. 

Uz predstavnike civilnog sektora, Uvodnu konferenciju pratili su i veleposlanik Kraljevine Norveške u Hrvatskoj Haakon Blankenborg  i zamjenica osječkog gradonačelnika Žana Gamoš. 

Sredstva Fonda programirana su za projekte različitih opsega, od 15 tisuća pa sve do 150 tisuća eura a novina je fond za ad hoc akcije koje traže hitan odgovor te će se o dodjeli tih sredstava odlučivati skraćenim postupkom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.