Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječka tržnica zdrave hrane - Četvrtkom poslijepodne samo prirodno

18.10.2018.

18:19

Autor: Željko Kovačević

Gradonačelnik Vrkić u razgovoru s eko proizvođačem (foto Ž. Kovačević)

Gradonačelnik Vrkić u razgovoru s eko proizvođačem (foto Ž. Kovačević)

Foto: - / -

Iako je trend obrnut. Zatvaraju se mjesta susreta i otvaraju internet mjesta kupovine, osječka Gradska tržnica, udruga OSPERA, SEG i eko OPG-ovi s interneta su, uvjetno, sišli među narod. Pun pogodak.

Svakoga četvrtka na osječkoj Glavnoj tržnici družit će se kupci i vlasnici OPG-ova koji proizvode ekološke proizvode. Narudžbe se i dalje primaju na virtualnim stranicama, no u četvrtak se vidjelo kako ništa ne može zamijeniti onu staru - iz ruke u ruku. Naime osječka tvrtka Tržnica, pokrenula je u suradnji s udrugom OSPERA, koja putem interneta posreduje između eko proizvođača i kupaca eko tržnicu. Svakog četvrtka na Glavnoj tržnici, između 17 i 19 sati, susretat će se kupci i proizvođači eko-proizvoda.

Gradonačelnik Ivan Vrkić ovakav je vid prodaje i kupnje nazvao pravim pogotkom, i maštovitom inovacijom uprave Tržnice koju treba i novčano popratiti. U svojevrsnom novom projektu pridružen je i SEG - neformalna grupa građana koja na solidaran, transparentan i neposredan način razmjenjuje proizvode i usluge. Cilj SEG-a je da kroz proizvodnju i potrošnju lokalno uzgojene hrane po ekološkim standardima osigura proizvode po prihvatljivim cijenama.

"Četvrtak je kao što vidite odabrani dan, a broj kupaca i proizvođača pokazuje da bi ovaj dan i ovo vrijeme, oko 17 sati, ljeti možda malo kasnije, moglo zaživjeti. Ovo je samo početak ideje. Zašto ne imati i svježe meso, jaja, mlijeko... Ni tu ne treba stati. Aplikacija koja bi sve to povezala uz sredstva iz Europske unije mogla bi zaokružiti ovaj projekt." - rekao je direktor Tržnice, Igor Medić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.