Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječka Tvrđa postaje veliko gradilište

17.07.2017.

13:48

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovoga su ljeta u osječkoj Tvrđi počeli brojni radovi na obnovi i uređenju - ovih se dana radi na sjevernom dijelu nasipa od Vodenih vrata prema cestovnom Mostu doktora Franje Tuđmana. .

Kako bi se što bolje  i kvalitetnije obnovila i stara jezgra Osijeka, 1999. godine osnovana je Agencija  za obnovu osječke Tvrđe.                                                                                                                                         Prvenstvena joj je zadaća obnova, rekonstrukcija i revitalizacija toga dijela grada u kojemu su smještene škole, gradska uprava, rektorat, muzeji, kafići, ali i objekti u kojima stanuju naši sugrađani. Gosti koji posjete Tvrđu doživljavaju ju vrlo emotivno i s velikim zanimanjem.  S obzirom na to koliko je stara, trebali bi smo više razmišljati o njenom što boljeem očuvanju. U Agenciji pripremaju novi Projekt o konačnom obnavljanju kompletne infrastrukture u Tvrđi, od kanalizacije, toplovoda, elektirčne energije do popločavanja. Veliki su radovi u pitanju i projekt je vrijedan 80 milijuna kuna. Računa se na Europske fondove. Samim tim stvara se konačno i mogućnost izmještanja automobila iz Tvrđe koja je sada najveće besplatno parkiralište u gradu Osijeku. Parkirališna mjesta bila bi osigurana uz obod same Tvrđe, a u određeno vrijeme, prema pravilniku gradske uprave bila bi dozvoljena dostava. Time bi se stvorili konačni uvijeti da ovaj dio grada postne takozvana tiha jezgra. Prema informacijama koje smo dobili u Agenciji za obnovu i razvoj Tvrđe, na godnu se planira uređenje južnog dijela Tvrđe, kod Arhiva, tako da će i taj dio zasjati punim sjajem.

/ Razgovor s ravnateljem Agencije Željkom Andrašijem /

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

18 h

FEBIRE

FEBIRE