Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječka znanost na turskom tržištu

28.06.2013.

14:20

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

S turskom tvrtkom Tareks osječki Poljoprivredni institut potpisao je danas ugovore o istraživanju i razvoju te zastupanju interesa na području Turske i drugim bliskoistočnim zemljama.

Kako je pojasnio dr. Zvonimir Zdunić, ravnatelj Poljoprivrednog instituta u Osijeku, ovi su ugovori plod poslovno- znanstvene suradnje koja traje više od 15 godina. "Ovo je veliki poslovni uspjeh instituta, ali i znanstveni uspjeh osječkih znanstvenika, sjemenara i oplemenjivača", rekao je Zdunić te podsjetio kako u Turskoj postoji jedna istraživačka stanica u kojoj znanstvenici s osječkog Poljoprivrednog instituta proizvode najbolje hibride i sorte poljoprivrednog bilja koje su prilagođene aridnim, polusušnim uvjetima proizvodnje. Turska je jedno od najvećih svjetskih tržišta i ta zemlja, nakon Kine, ima najveći ekonomski rast na svijetu od 8,5 % i proboj Instituta na takvo tržište predstavlja međunarodni uspjeh koji svakako zaslužuje pažnju, zaključio je Zdunić.

U ime tvrtke Tareks iz Ankare ugovore je potpisao generalni direktor Abdullah Kutlu. On je tom prigodom istaknuo kako su znanstvenici Poljoprivrednog instituta iz Osijeka više od 10 godina njihovi poslovni partneri i prijatelji. Ta je tvrtka na početku prvo uvozila sjeme ratarskih kultura iz Hrvatske, a danas je sjemenarstvo jedna od njihovih najvažnijih djelatnosti. Posluju s milijun i 100 tisuća turskih poljoprivrednika kojima osiguravaju sjeme svih poljoprivrednih kultura, a 35-40% sjemena silažnog kukuruza proizvedeno je u suradnji s Poljoprivrednim institutom iz Osijeka. U Turskoj su proizvedena tri nova hibrida kukuruza, a trenutačno se testira još 6 novih hibrida. 

Čelnici turske tvrtke čestitali su Osječanima na ulasku Hrvatske u Europsku uniju te istaknuli kako očekuju potporu naše zemlje u procesu pristupanja njihove zemlje europskoj obitelji.

Na potpisivanju ugovora bio je nazočan i dogradonačelnik Osijeka Denis Ambruš.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.