Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječka znanstvenica dobitnica prestižne stipendije „Za žene u znanosti“

18.06.2021.

11:40

Autor: Radio Osijek/TM

Osječka znanstvenica dobitnica prestižne stipendije „Za žene u znanosti“

Osječka znanstvenica dobitnica prestižne stipendije „Za žene u znanosti“

Foto: - / -

Jelena Bijelić s Odjela za kemiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku jedna je od četiri ovogodišnjih stipendistica Nacionalnog programa stipendiranja "Za žene u znanosti" .

Uz nju stipendije su dobile Ivana Lapić (Klinički zavod za laboratorijsku dijagnostiku KBC-a Zagreb), Ena Melvan (Fakultet elektrotehnike i računarstva i Prehrambeno-biotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Macquarie Sveučilištem u Sydneyju) i Helena Virić Gašparić (Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).
Program koji se provodi u organizaciji L'Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija ove godine obilježava svoju jubilarnu, 15. godinu provođenja u Hrvatskoj te je kroz njega do sada nagrađeno 58 znanstvenica u završnoj fazi izrade doktorske disertacije. Dodjela stipendija samo za sudionike održana je u Atelijeru Meštrović u Zagrebu.
"Za svoju znanstvenu izvrsnost stipendistice su nagrađene pojedinačnom stipendijom u iznosu od 5.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, no sam program ima puno veće značenje jer je ujedno i priznanje mladim znanstvenicama za njihov predani trud i samozatajan znanstveni rad", ističu organizatori.
„Za mene ova stipendija predstavlja veliko priznanje dosadašnjem radu i trudu, ali i poticaj za daljnji rast i razvoj“, izjavila je dr. sc. Jelena Bijelić.
Ovogodišnje stipendistice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja, odabralo je Izborno povjerenstvo programa na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem, a uz njega su bili akademkinja Vida Demarin, akademik Krešimir Nemec, akademik Vladimir Paar, prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer, prof. dr. sc. Đurđica Ugarković, prof. dr. sc. Ivan Vicković i dr. sc. Katica Biljaković. Prema Kusićevim riječima, pred Povjerenstvom je bio težak zadatak odabira najboljih kandidatkinje među izvrsnim, a na natječaj je stiglo gotovo 50 prijava. „Ovaj program je tijekom 15 godina provođenja u Hrvatskoj postigao veliki ugled i priznanje u akademskim krugovima, čak i u inozemstvu. To je iznimno važno za mlade znanstvenice, da osim financijske potpore, imaju pristup međunarodnoj zajednici kako bi se mogle dodatno usavršavati. Moram priznati da sam sudjelovao u mnogo povjerenstava, ali ovo u Izbornom povjerenstvu program „Za žene u znanosti“ mi je jedno od najvrjednijih iskustava“, istaknuo je akademik Zvonko Kusić, predsjednik Izbornog povjerenstva programa.
Povodom obilježavanja 15. obljetnice provođenja Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ u zagrebačkom parku Zrinjevac postavljena je izložba „Svijet treba znanost, a znanost treba žena“. Izložba prikazuje 53 znanstvenice koje su za izvrsnost u svom znanstvenom radu nagrađene ovom prestižnom stipendijom. „Cilj ove izložbe je informirati javnost o njihovim znanstvenim uspjesima, predstaviti ih pojedinačno, kao i znanstvene radove za koje su nagrađene. Njihovi uspjesi poticaj su svim ženama da odaberu put znanosti kao svoj životni poziv jer Svijet treba znanost, a znanost treba žene“, istaknula je Vanya Panayotova, generalna direktorica Loreala Adria-Balkan i Rumunjske.
Svi zainteresirani izložbu će moći pogledati do 30. lipnja.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.