Hrvatski radio

Radio Osijek

Osječke školske dvorane od srijede na raspolaganju najmlađim sportašima

27.10.2020.

14:38

Autor: Krunoslav Inhof

foto Krunoslav Inhof

foto Krunoslav Inhof

Foto: - / -

Preko tisuću djece najmlađih uzrasnih kategorija ponovno će moći trenirati u osječkim školskim dvoranama. Odluka je koju je Grad Osijek donio u suradnji s Aktivom ravnateljica i ravnatelja Osnovnih škola, predstavnicima klubova i Zajednicom sportskih udruga Grada Osijeka.

Iako su se iz Grada Osijeka sa zahtjevom za otvaranje školskih dvorana za rad klubova obratili još početkom školske godine Ministarstvu sporta i turizma, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Sportskoj zajednici Osječko-baranjske županije, do današnjeg dana nije stigao niti jedan odgovor, istaknula je zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš i dodala kako su zahtjevom tražili detaljnije pojašnjenje naputaka prema kojima se u školskim dvoranama mogu održavati treninzi.

Dogradonačelnica Gamoš je napomenula kako se uz sigurnosne mjere vodilo računa i da se ne miješaju dobne skupine i sportovi, odnosno klubovi međusobno: "Donijeli smo odluku o povratku naših najmlađih sugrađana u dvorane, ali u isto vrijeme poduzeli i potrebne korake za njihov siguran boravak u dvoranama. Jedan od onih koraka koji smo jučer realizirali je i nabavka akumulatorskih prskalica za aerosolnu dezinfekciju koje smo podijelili svim ravnateljicama i ravnateljima, odnosno, osnovnim školama. Drugi korak je kreiranje samih termina, pa smo tako na raspolaganje stavili 18 dvorana od ukupno 21 školske dvorane. Rasporedom 153 tjedna termina vodeći računa da se djeca ne miješaju međusobno. Donijeli smo i preporuke svim sudionicima, od trenera, uprava klubova, osnovnih škola, ravnateljstava škola, Sportske zajednice i Grada, kako bi svi oni bili sigurni baveći se sportom", rekla je Gamoš.

Predsjednik Školskog sportskog saveza grada Osijeka i ravnatelj Osnovne škole Višnjevac Dane Končar zahvalio je Gradu Osijeku na inicijativi i svim školama na suradnji: "Škole nisu dobile jasnu preporuku, no osnivač nas je okupio i pomogao da ih zajednički donesemo i dvorane stavimo u funkciju stavljajući sigurnost djece na prvo mjesto. Organizacija nam je znatno olakšana i bit će puno lakše poštivati sve mjere Zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera i to zahvaljujući pomagalima za čišćenje i održavanje prostora".

Sportski direktor Ženskog rukometnog kluba Osijeka Goran Crnov u ime klubova je također zahvalio nadležnima te napomenuo kako su djeca već predugo bila bez treninga jer su im treninzi u današnje vrijeme jedina aktivnost: "Dolaze nam natjecanja, počinju lige, već su neke i počele, kako u rukometu tako i u svim drugim sportovima i ovo je za nas i za djecu izuzetno bitno, pogotovo za sam razvoj djece za budućnost, jer jednostavno, da nije se ovo sad dogodilo, klubovi bi izgubili generacije".

Voditelj gradskog Odsjeka za sport Darko Dumančić pojasnio je da se pod kategorijom mlađe dobne skupine smatraju sportaši do 18 godina starosti, a treninzi najmlađih osječkih sportaša počinju u srijedu. Predsjednik Zajednice športskih udruga grada Osijeka Neđeljko Knežević izraziio je nadu kako će njihovim putem krenuti i Osječko-baranjska županija te donijeti odluku o otvaranju i srednjoškolskih dvorana za sportske klubove.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.